Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

INS: Preţurile producţiei industriale au scăzut cu 6,3% în februarie comparativ cu anul trecut

cnbcfm.com
fabrica muncitori industrie

Preţurile producţiei industriale pe total (piaţa internă şi piaţa externă) au scăzut cu 6,3% în luna februarie 2024, comparativ cu februarie 2023, şi cu 0,8% faţă de luna precedentă, arată datele publicate, marţi, de Institutul Naţional de Statistică (INS), conform Agerpres.

Potrivit sursei citate, la nivelul pieţei interne, indicele preţurilor producţiei industriale a înregistrat o scădere de 1,23% în februarie, faţă de ianuarie 2024, respectiv 8,99% în comparaţie cu luna februarie a anului anterior.

În ceea ce priveşte piaţa externă, în februarie faţă de ianuarie, preţurile producţiei industriale au fost mai mari cu 0,45%, iar comparativ cu aceeaşi lună a anului anterior se constată o creştere de 1,46%.

Pe marile grupe industriale, în februarie 2024, faţă de februarie 2023, cele mai importante creşteri ale preţurilor producţiei industriale au fost consemnate în: industria bunurilor de capital (+6,88%), industria bunurilor de uz curent (5,44%) şi industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+1,46%). În industria bunurilor intermediare a fost înregistrată o scădere de 4,46%, iar în industria energetică una de 18,44%.

Raportat la perioada de referinţă, datele INS relevă faptul că, pe secţiuni de activitate, preţurile au crescut în distribuţia apei, salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare (+17,66%) şi în industria prelucrătoare (1,40%). În schimb, s-au înregistrat scăderi în industria extractivă (-8,2%) şi în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (21,8)%.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.