Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

INS: Preţurile producţiei industriale s-au majorat cu 11,6%

www.jurnaludeafaceri.ro
productie industriala

INS: Preţurile producţiei industriale s-au majorat cu 11,6%.

Preţurile producţiei industriale (piaţă internă şi piaţă externă) s-au majorat cu 11,6% în aprilie 2023, faţă de aceeaşi lună a anului trecut, însă au scăzut cu 3,5% faţă de martie, arată datele publicate, marţi, de Institutul Naţional de Statistică (INS), conform Agerpres.

Potrivit sursei citate, la nivelul pieţei interne, indicele preţurilor producţiei industriale a înregistrat o scădere de 4,91% în aprilie, faţă de martie 2023, dar a crescut cu 15,09% în comparaţie cu luna aprilie a anului trecut.

În ceea ce priveşte piaţa externă, în aprilie faţă de martie, preţurile producţiei industriale au fost mai mari cu 0,29% în timp ce, comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut, se constată o creştere cu 3,75%.

Pe marile grupe industriale, în aprilie 2023 faţă de aprilie 2022, cele mai importante creşteri ale preţurilor producţiei industriale au fost consemnate în: industria energetică (+19,02%), industria bunurilor intermediare (+2,99%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+9,88%), industria bunurilor de capital (+6,55%) şi industria bunurilor de uz curent (+14,47%).

Raportat la perioada de referinţă, datele INS relevă faptul că, pe secţiuni de activitate, preţurile au crescut în: producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, cu 41,82%; industria prelucrătoare (+3,78%) şi distribuţia apei; salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare (+22,32%).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.