Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

INS: 'Rata medie lunară a inflaţiei a fost în februarie de 0,25%, iar preţurile de consum au crescut cu 0,66%'

Twitter
INS - Institutul Naţional de Statistică

Preţurile de consum în luna februarie 2020 comparativ cu luna februarie 2019 au crescut cu 3,0%, astfel că rata anuală calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 2,8%, arată datele publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS), potrivit Mediafax.

Rata anuală a inflaţiei coborât de la 3,6% în ianuarie, potrivit INS.

Faţă de ianuarie, inflaţia s-a temperat şi creşteri importante au fost înregistrate de fructele proaspete, cu 3,53%, articolele de igienă şj cosmeticele cu 0,51%, brânza cu 0,65%, iar serviciile de apă, canal şi salubritate cu 1,20%.

Cel mai mult s-au ieftinit serviciile de transport aerian, cu 18% faţă de ianuarie. Combustibilii s-au ieftinit cu 1,16% faţă de ianuarie, în timp ce ouăle s-au ieftinit cu 0,72% luna trecută.

Evoluţia inflaţiei reprezintă o decelerare a creşterii preţurilor de consum faţă de decembrie, când rata anuală a inflaţiei a urcat la 4%, mult înafara ţintei BNR de 2,5% plus/minus 1%, dar şi faţă de noiembrie, când inflaţia a accelerat la 3,8%.

VERDICT POLITIC cu Dana Budeanu, episodul 17: 'Nu e nicio dramă pe la graniţă, nu mai manipulaţi' (VIDEO)

„Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (martie 2019 – februarie 2020) faţă de precedentele 12 luni (martie 2018 – februarie 2019), calculată pe baza IPC, este 3,8%. Determinată pe baza IAPC, rata medie este 3,9%", se precizează în comunicatul INS de astăzi.

Creşterea din februarie s-a făcut pe fondul majorării cu 4,9% a preţurilor la mărfurile alimentare, cu 2,04% a mărfurilor nealimentare şi cu 3,84% a serviciilor. Creşterile de preţuri sunt în raport cu februarie 2019.

Rata medie lunară a inflaţiei a fost în februarie de 0,25%, în timp ce faţă de decembrie preţurile de consum au crescut cu 0,66%. Asta în condiţiile în care, în februarie, rata medie lunară a inflaţiei pentru mărfurile alimentare a fost de 0,63%, cea pentru mărfurile nealimentare de minus (-) 0,004% şi pentru servicii de 0,39%

Vineri, 7 februarie, Consiliul de Administraţiei al Băncii Naţionale a României a anunţat că este prognozată o scădere a ratei anuale a inflaţiei în primele luni din acest an în intervalul ţintă al BNR.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.