Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

INS: Vacanţele de vară în străinătate i-au costat pe români 655 mil. euro

www.theasset.com
port grecia

Românii au cheltuit în această vară pe vacanţele în afara ţării circa 655 milioane euro, sumă mai mică cu 57% faţă de cea lăsată în lunile de vară din 2019, conform calculelor făcute de ZF pe baza datelor BNR, potrivit Mediafax.

Turiştii români reprezentau o sursă importantă pentru turismul din Bulgaria, Grecia şi Turcia, dar şi pentru alte ţări în care românii preferau să îşi facă concediile.

Luna august din acest an, deşi în mod normal cea mai bună lună pentru turism, a înregistrat cea mai mică sumă cheltuită de români în afara ţării din ultimii ani. Totuşi, apetitul românilor pentru călătoriile în afara ţării a fost unul ridicat, dar restricţiile de călătorie impuse de diferite ţări europene pentru turiştii români i-au determinat pe aceştia să îşi amâne sau să îşi anuleze vacanţele.

Turiştii români, în ciuda restricţiilor impuse de către ţările europene, au călătorit în Bulgaria, Grecia şi Turcia, destinaţiile preferate de români şi înainte de pandemie, care în această perioadă fie nu au impus restricţii pentru turiştii români, fie au introdus doar obligativitatea prezentării unui text negativ la intrarea în ţara respectivă.

ANALIZĂ MĂSURI NOI propuse de Guvern pentru românii cu restanțe la plata datoriilor, din cauza pandemiei

Conform unui studiu recent realizat de touroperatorul Travel Planner, românii au asigurat cei mai mulţi turişti străini pe litoralul bulgăresc, după cei autohtoni. Astfel, peste 177 mii de români au ales să îşi facă vacanţa pe litoralul bulgăresc în această vară, reprezentând o pondere de aproape 40% din totalul turiştilor ajunşi pe litoralul din Bulgaria

Totuşi, din cele trei luni de vară în iulie românii au cheltuit cel mai mult pe vacanţele în afara ţării, fiind momentul în care rata îmbolnăvirilor în România nu era atât de mare, iar ţările europene nu au impus restricţii de circulaţie pentru turiştii români. În iulie, turiştii români au cheltuit 287 milioane euro pe vacanţele în afara ţării, faţă de 544 milioane euro în aceeaşi lună a anului trecut. Totodată, românii au lăsat în iunie 182 milioane euro pe vacanţele în afară, comparativ cu 444 milioane euro în iunie 2019.

Datele de la Institutul Naţional de Statistică confirmă scăderea numărului de turişti care îşi făceau vacanţele în afara ţării. Astfel, în perioada 1 ianuarie – 21 august, plecările vizitatorilor români în străinătate a fost în scădere cu aproape 57% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Astfel, plecările turiştilor români au fost de doar 6,9 milioane.

Pandemia a afectat considerabil turismul, iar scăderea s-a resimţit şi pe partea de turism intern, chiar dacă românii nu au mai călătorit la fel de mult în afara ţării, totuşi turismul intern nu s-a aflat la acelaşi nivel de anul trecut. Mulţi turişti români au preferat anul acesta să îşi anuleze toate planurile de vacanţă din teama de a nu se îmbolnăvi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.