Inspectorii sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor au aplicat amenzi de 2,1 milioane de lei în urma controalelor efectuate în trimestrul doi în sectorul produselor alimentare de origine nonanimală, informează Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).
"Ca urmare a neregulilor constatate şi încălcării prevederilor legislaţiei în domeniul siguranţei alimentelor, au fost dispuse măsuri pentru remedierea deficienţelor constatate şi s-au aplicat 289 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 2.107.040 de lei. Totodată, au fost emise 8 ordonanţe de suspendare a activităţii şi 4 ordonanţe de interzicere a activităţii. De asemenea, s-a dispus măsura de reţinere oficială pentru o cantitate de 12.664 kg de produse de origine nonanimală. Întreaga cantitate de produse (ardei iute, grapefruit, mandarine, ciocolată, seminţe de quinoa, stafide etc.) a fost neutralizată", precizează ANSVSA într-un comunicat transmis vineri AGERPRES.
Controalele inspectorilor sanitari veterinari în sectorul produselor alimentare de origine nonanimală se realizează în baza Programului de supraveghere şi control pentru anul 2022 şi vizează operatorii din industria alimentară care îşi desfăşoară activitatea în domenii precum: fabricarea produselor de morărit, pâinii şi produselor de patiserie, altor produse alimentare, băuturilor răcoritoare şi alcoolice, precum şi unităţi de depozitare - alimentare, seminţe, legume - fructe.
În trimestrul al II-lea al anului 2022, Direcţiile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, precum şi a municipiului Bucureşti, au verificat 207 de mijloace de transport al produselor alimentare de origine nonanimală şi au efectuat un număr de 12.045 de controale în unităţile din industria agroalimentară.
Acţiunile de verificare au fost efectuate la nivel naţional şi au vizat aspecte privind respectarea de către operatorii alimentari a condiţiilor de înregistrare, autorizare şi funcţionare a unităţilor, a modului de întreţinere şi igienizare a spaţiilor în care produsele alimentare sunt manipulate, a condiţiilor de prelucrare şi de depozitare a materiilor prime şi a produselor finite, a cerinţelor de trasabilitate şi a celor privind etichetarea, controlul dăunătorilor, evidenţa documentelor şi a informaţiilor privind implementarea procedurilor bazate pe analiza riscului (sistemul HACCP).
ANSVSA precizează totodată că aceste controale se concentrează în principal pe prevenţie şi consilierea operatorilor din industria alimentară, iar sancţiunile contravenţionale sunt acordate în momentul în care deficienţele constatate iniţial nu au fost remediate în intervalul de timp stabilit sau pun în pericol sănătatea consumatorilor.
În urma controalelor efectuate au fost constatate o serie de neconformităţi, printre care: desfăşurarea activităţii în spaţii neaprobate/neînregistrate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor; încălcarea normelor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind demonstrarea trasabilităţii produselor de origine non-animală; deficienţe structurale (pereţi exfoliaţi, pavimente deteriorate etc.); depozitarea necorespunzătoare a materiei prime; lipsa programului de autocontrol; depăşirea limitei maxime admise pentru pesticide, aditivi şi contaminanţi; lipsa documentului de înregistrare pentru mijloacele de transport.
Totodată, în cadrul acestor acţiuni au fost prelevate 3.157 de probe din produse de origine nonanimală, 25 dintre acestea fiind neconforme pentru reziduuri de pesticide, pentru aditivi, pentru contaminanţi şi pentru caracteristici de calitate.
Pentru probele neconforme, au fost aplicate 5 sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 52.433 lei. De asemenea, s-a dispus măsura de reţinere/sechestru, în vederea distrugerii, pentru o cantitate de 29.017 kg de produse de origine non-animală precum şi a 6.912 litri de suc de mere, produse neconforme.
Comentează