DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Inspirat de Alianța Vestului, liderul PNL Iași vrea o alianță care să apropie Primăriile și CJ-urile de pe traseul viitoarei autostrăzi Iaşi-Târgu Mureş

marius bodea

Liderul PNL Iaşi, deputatul Marius Bodea, propune înfiinţarea unei asociaţii regionale de dezvoltare intercomunitară, pe modelul Alianţei Vestului, la care să adere toate primăriile şi consiliile judeţene de pe traseul viitoarei autostrăzi Iaşi-Târgu Mureş, precum şi cele din regiunea Nord-Est.

Potrivit lui Bodea, Moldova trebuie "să-şi ia soarta în mâini", iar pentru a mişca lucrurile, este necesară o alianţă regională, transpartinică, prin care să se afirme "ferm" interesul regional, scrie news.ro.

Liderul filialei municipale a PNL, Marius Bodea, susţine, într-un comunicat, că soluţia pentru dezvoltarea Moldovei o reprezintă constituirea unei asociaţii regionale la care să adere toate Primăriile şi Consiliile Judeţene de pe traseul viitoarei autostrăzi Ungheni-Iaşi-Tg. Mureş şi din Regiunea de Nord-Est.

Bodea afirmă că scopul acestei asocieri este desprinderea pe termen mediu şi lung de centralizarea administrativă exagerată actuală, care în condiţiile unei slabe guvernări poate genera disproporţii uriaşe de dezvoltare între regiunile României.

"Ideea are la bază principiile generale pe care s-a constituit zilele trecute Alianţa Vestului", a precizat şeful liberalilor ieşeni.

Totodată, Marius Bodea a spus că este necesară adoptarea unei legi de modificare a codului fiscal, astfel încât surplusul de bani cu care Regiunea de Nord-Est contribuie la bugetul naţional din impozitul pe venit să rămână la dispoziţia acestei asociaţii.

"La nivelul întregii regiuni, din impozitul pe venit care se adună centralizat. Moldova contribuie cu 86 milioane euro mai mult decât primeşte, conform datelor înregistrate la nivelul anului 2016", susţine deputatul liberal.

Marius Bodea afirmă că după constituirea asociaţiei vor putea fi atrase mai uşor fonduri europene direct de la Comisia Europeană.

Potrivit lui Bodea, fiecare primărie şi consiliu judeţean ar urma să contribuie cu unu la sută anual din buget pentru susţinerea proiectelor regionale, el adăugând că numai contribuţia municipiului Iaşi ar fi de două milioane de euro pe an.

Liderul liberal ieşean a declarat că pot fi organizate campanii la nivel regional pentru strângerea de fonduri destinate finanţării proiectelor regionale.

„La un calcul primar s-ar strânge aproximativ 500 milioane euro anual, fără fondurile europene. Din aceşti bani putem cofinanţa inclusiv Autostrada Moldova-Transilvania, spitalele regionale de urgenţă şi multe alte proiecte mari de infrastructură transregională. În felul acesta transmitem un mesaj clar la nivel naţional că Moldova nu stă cu mâna întinsă la Guvern, ci vrea libertate în administrarea sumelor ce le poate colecta", consideră deputatul ieşean.

Liderul local PNL susţine că, din păcate, Iaşiul nu reuşeşte să coaguleze energiile din regiune, întrucât "asistăm la un circ ieftin între preşedintele CJ şi primarul Iaşiului, care se răţoiesc pe subiecte mărunte, cum ar fi cel cu artificiile din faţa Palatului Culturii".

Potrivit lui Marius Bodea, singurul politician din regiune care, în acest moment, poate coagula energiile pentru susţinerea proiectelor regionale este preşedintele liberal al CJ Suceava, Gheorghe Flutur.

Primarii Nicolae Robu (Timişoara), Emil Boc (Cluj- Napoca), Gheorghe Falcă (Arad) şi Ilie Bolojan (Oradea) au semnat, sâmbătă, la Timişoara, documentele de înfiinţare a Alianţei Vestului, iniţiativă prin care se doreşte atragerea de fonduri europene pentru dezvoltarea economică a zonei de vest a ţării.

Urmărește-ne:
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.