Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Instabilitatea continuă în Spania: Stânga radicală s-a retras de la negocierile cu socialiştii

spania alegeri 2015

Stânga radicală spaniolă, Podemos, a anunţat miercuri că se retrage de la negocierile cu liderul socialist Pedro Sanchez, desemnat premier, după ce acesta din urmă a semnat un acord cu formaţiunea liberală Ciudadanos, care i-a promis că îl va sprijini în parlament la votul de învestire a guvernului, relatează agenţiile AFP şi EFE.

Liderul Podemos, Pablo Iglesias, a condiţionat iniţial orice negociere cu Pedro Sanchez de excluderea formaţiunii Ciudadanos de la tratative. El a renunţat la această condiţie odată ce a apărut perspectiva constituirii unei coaliţii guvernamentale a celor patru partide de stânga reprezentate în parlament, deşi acestea au împreună numai 161 de mandate, iar majoritatea absolută este de 176 de mandate.

Dar acordul încheiat miercuri de Partidul Socialist (PSOE) cu Ciudadanos, ce prevede şi o revizuire a Constituţiei, nu este agreat de Iglesias, care a decis în consecinţă să sisteze tratativele. Retragerea Podemos de la negocieri diminuează şi mai mult şansele lui Pedro Sanchez de a-şi trece guvernul prin parlament, întrucât el nu mai poate conta pe sprijinul celor 65 de deputaţi ai stângii radicale, iar Ciudadanos are numai 40 de deputaţi.

În plus, liderul socialist nu poate conta nici pe sprijinului Partidului Popular (PP) condus de premierul în exerciţiu, Mariano Rajoy. De altfel, acesta din urmă a sugerat anterior că încă nu a renunţat la aspiraţia de a-şi reînnoi mandatul, deşi a declinat cererea regelui Felipe de a forma executivul, nefiind sprijinit de o majoritate în parlamentul devenit foarte fragmentat după alegerile din decembrie. Deşi au ieşit pe primele două locuri în alegeri, cu 29% şi respectiv 22% din voturi, PP şi PSOE au obţinut un rezultat mult inferior celui din legislativele precedente, aceste două formaţiuni tradiţionale pierzând voturi în favoarea Podemos şi Ciudadanos, partide noi pe scena politică spaniolă. Retragerea Podemos de la negocierile cu PSOE amplifică acum impasul politic şi sporeşte riscul alegerilor anticipate, procedura convocării acestora urmând să fie iniţiată dacă Pedro Sanchez nu va reuşi să obţină învestirea unui guvern în primele zile ale lunii martie, anunţă Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.