Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Instalațiile de energie regenerabilă globală au crescut cu aproape 50% anul trecut

zf.ro
eoliene cez romania

Instalațiile de energie regenerabilă au crescut cu aproape 50% anul trecut, capacitatea globală de energie regenerabilă atingând aproape 510 gigawați (GW), condusă de energia solară fotovoltaică și de un salt al noilor instalații chinezești, a anunțat joi Agenția Internațională pentru Energie (AIE) într-un nou raport, scrie oilprice.com.

Noua capacitate de energie regenerabilă a înregistrat cea mai rapidă rată de creștere din ultimele două decenii, iar 2023 a fost al 22-lea an consecutiv în care adaosurile de capacitate de energie regenerabilă au stabilit un nou record, a precizat AIE în raportul său Renewables 2023.

Creșterea capacității regenerabile în Europa, Statele Unite și Brazilia a atins maxime istorice, dar China i-a eclipsat pe toți cu o accelerare "extraordinară" a instalațiilor, a notat agenția.

Anul trecut, China a pus în funcțiune o cantitate de energie solară fotovoltaică egală cu cea pe care întreaga lume a pus-o în funcțiune în 2022, în timp ce adaosurile sale de energie eoliană au sărit cu 66% de la an la an. La nivel global, numai energia solară fotovoltaică a reprezentat trei sferturi din adaosurile de capacitate regenerabilă, se arată în raportul AIE.

În iunie 2023, directorul executiv al AIE, Fatih Birol, a declarat: "În acest an, lumea va adăuga o cantitate record de energie regenerabilă în sistemele de energie electrică - mai mult decât capacitatea totală de energie electrică a Germaniei și Spaniei la un loc."

"Criza energetică a supra-încărcat cererea atât pentru centralele de mari dimensiuni & solar pe acoperiș", a adăugat directorul executiv al AIE.

Investițiile în generarea de energie solară ar urma să eclipseze investițiile în producția de petrol în 2023 pentru prima dată în istorie, a declarat AIE în mai 2023.

În cel mai recent raport publicat astăzi, AIE a afirmat că "Capacitatea mondială de generare a energiei electrice din surse regenerabile se extinde mai rapid decât oricând în ultimele trei decenii, ceea ce îi oferă șanse reale de a atinge obiectivul de triplare a capacității globale până în 2030, stabilit de guverne la conferința COP28 privind schimbările climatice de luna trecută".

"Noul raport al AIE arată că, în condițiile politicilor și condițiilor de piață actuale, capacitatea globală de energie regenerabilă este deja pe cale să crească de două ori și jumătate până în 2030", a declarat Birol într-un comunicat.

"Nu este încă suficient pentru a atinge obiectivul COP28 de triplare a energiilor regenerabile, dar ne apropiem - iar guvernele au instrumentele necesare pentru a reduce decalajul."

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.