Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Instanţa supremă din Elveţia a respins 'repatrierea' celebrului 'Portret al Isabellei d'Este'

Cea mai înaltă instanţă din Elveţia a respins o cerere a Italiei ce viza retrocedarea unei picturi în ulei atribuite lui Leonardo da Vinci, considerând că nicio lege elveţiană nu a fost încălcată atunci când opera de artă a fost adusă în această ţară, informează Reuters, potrivit agerpres.ro.

Intitulat "Portret al Isabellei d'Este" şi datând din secolul al XVI-lea, tabloul a devenit subiectul unui veritabil "război" internaţional după ce o italiancă, Emidia Cecchini, a încercat să îl vândă în 2013.

Citește și: Florin Pastramă a tras lozul cel mare! Brigitte Sfăt are o avere uriașă

Poliţia a fost alertată în legătură cu existenţa lucrării atunci când un avocat italian s-a prezentat în spaţiul public cu un mandat ce îi acorda dreptul de a vinde opera de artă în numele clientei sale cu preţul de 95 de milioane de euro (106 milioane de dolari). Experţii în artă nu s-au pus deocamdată de acord asupra autenticităţii lucrării.

Un anchetator italian specializat în infracţiuni fiscale şi fraude în asigurări a descoperit dovezi care au condus Poliţia, în 2015, la această pictură, aflată într-un seif din oraşul elveţian Lugano, un important centru bancar din partea vorbitoare de italiană a Elveţiei, unde mulţi cetăţeni italieni vin pentru a-şi depozita bunurile de valoare.

Citește și: Ingrid Mocanu desființează schimbările anunțate de PSD: ‘Au scuipat în față alegătorii PSD, vor electoratul hastag’

Emidia Cecchini, care, potrivit documentelor judiciare prezentate în instanţa elveţiană, a fost condamnată în Italia alături de alte două persoane pentru rolul jucat în trimiterea în străinătate a tabloului, a declarat că pictura se afla deja în Elveţia de aproximativ un secol, fiind transportată peste graniţa italo-elveţiană de rudele sale, care au locuit pentru o vreme în Elveţia, au raportat companiile mass-media din cele două ţări.

Verdictul elveţian deschide calea către reîntoarcerea lucrării în colecţia Emidiei Cecchini, originară din Pesaro. Avocatul ei nu a răspuns solicitărilor de a face declaraţii pe această temă ce i-au fost transmise pe e-mail şi pe telefon de jurnaliştii agenţiei de presă Reuters. Ministerul Justiţiei din Italia a refuzat să comenteze această situaţie.

Italia a cerut confiscarea tabloului pe motivul că acesta a fost scos ilegal din ţară atunci când a fost transportat în Elveţia.

Citește și: Florin Pastramă a tras lozul cel mare! Brigitte Sfăt are o avere uriașă

Într-o decizie publicată miercuri, Tribunalul Federal al Elveţiei a respins cererea Italiei ce viza retrocedarea picturii, considerând că exportul acestei opere de artă în Elveţia nu reprezintă o faptă susceptibilă de urmărire penală.

"Sub rezerva altor acorduri internaţionale, niciun stat nu este obligat să aplice dreptul public străin în interiorul graniţelor sale", a decis Tribunalul Federal al Elveţiei.

Potrivit legislaţiei elveţiene care reglementează transferurile internaţionale de proprietăţi culturale, rezidenţii pot fi puşi sub acuzare pentru transportarea ilegală a unor obiecte cu valoare unică, dacă acestea sunt listate într-un registru federal elveţian sau, referitor la cazul de faţă, într-un inventar italian corespondent.

Citește și: Decizie fără precedent! Un important fost om din PSD revine în partid! Adrian Năstase îi este alături

Însă această speţă nu se aplică în cazul picturii menţionate, a precizat instanţa elveţiană.

Portretul, o pictură în ulei cu dimensiunile 60 centimetri x 45 centimetri, reprezintă o femeie dintr-o familie nobiliară şi se aseamănă cu o schiţă în cărbune realizată de Leonardo da Vinci, expusă la Muzeul Luvru din Paris.

În comunitatea experţilor în artă se poartă discuţii aprinse, pentru a se afla dacă pictura a fost realizată cu adevărat de Da Vinci. Carlo Pedretti, expert în arta maestrului renascentist şi profesor la Universitatea California din Los Angeles, decedat în 2018, declara pentru presă în 2015 că originile picturii merită un studiu mai aprofundat şi nu a putut să confirme dacă Da Vinci a fost implicat în realizarea acestei picturi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.