Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Instanţa supremă din Peru admite un proces care va stabili dacă preşedintele Vizcarra şi-a depăşit atribuţiile

judecator justitie

Instanţa superioară din Peru a acceptat, marţi, un proces care va stabili dacă preşedintele Martin Vizcarra şi-a depăşit atribuţiile când a dizolvat Congresul luna trecută pe fondul disputei prelungite cu parlamentarii cu privire la reformele anticorupţie, informează Reuters, potrivit Agerpres.

Cei şapte membri ai Tribunalului Constituţional au votat în unanimitate admiterea procesului, a declarat preşedintele Curţii, Ernesto Blume, cea mai recenta evoluţie a luptei dintre preşedintele Vizcarra şi parlamentari care a zguduit Peru în ultima perioadă.

Pedro Olaechea, fostul preşedinte al Congresului, care acum conduce o comisie parlamentară permanentă mai mică, a formulat la începutul acestei luni calea de atac împotriva dizolvării "arbitrare" a Congresului.

Citește și: Florin Cîțu după ce a picat votul din Parlament: ‘A fost un vot politic’

Dizolvarea Congresului de către Vizcarra a beneficiat de sprijinul forţelor armate, ale poliţiei şi populaţiei. Conform unui sondaj de opinie, sprijinul popular acordat preşedintelui a atins cel mai înalt nivel din timpul administraţiei sale.

Ultimii trei ani au fost marcaţi de confruntări repetate între executiv şi legislativ, precum şi de scandaluri de corupţie, inclusiv cel care a determinat demisia preşedintelui Pedro Pablo Kuczynski în martie anul trecut.

Blume a declarat marţi că instanţa nu va abroga deocamdată decizia preşedintelui de dizolvare a Congresului. Anterior, cel puţin doi membri ai Tribunalului au estimat că procesul ar putea dura până la trei sau patru luni.

Noi alegeri legislative sunt programate să aibă loc pe 26 ianuarie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.