Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Introducerea pedepsei cu moartea în Israel face valuri în cancelariile europene

innocenceproject.org
moarte-eutanasie

Introducerea pedepsei cu moartea pentru "terorişti", aşa cum prevede guvernul israelian, ar constitui o "mare greşeală", a avertizat marţi şefa diplomaţiei germane, Annalena Baerbock, citată de France Presse, conform Agerpres.

"Suntem îngrijoraţi în special de planul introducerii pedepsei cu moartea", a declarat Baerbock la Berlin într-o conferinţă de presă comună cu omologul său israelian Eli Cohen.

Această propunere este extrem de controversată în Israel, unde pedeapsa cu moartea a fost aplicată o singură dată de un tribunal civil în cazul criminalului de război nazist Adolf Eichmann, în 1962.

Argumente

Acest argument a fost reluat de Annalena Baerbock:

"În Germania, învăţăm la şcoală că Israelul - chiar dacă este ameninţat cu teroarea ca nicio altă ţară în lume - nu a aplicat pedeapsa cu moartea decât o singură dată în istoria sa, împotriva lui Adolf Eichmann".

"Acesta a fost întotdeauna un argument convingător pentru cei dintre noi care am apărat Israelul pe scena internaţională împotriva criticilor nedrepte", a adăugat şefa diplomaţiei germane.

"O spun ca prieten că ar fi o mare greşeală să rupem cu această istorie", a avertizat ea.

"În lumea întreagă, statele sunt pe cale să renunţe la această practică crudă pentru că s-a demonstrat că nu reprezintă un mijloc de descurajare", a afirmat ministrul german de externe.

"Ne opunem ferm pedepsei cu moartea şi vorbim despre asta în toată lumea, de la SUA şi Japonia, până la Iran şi Arabia Saudită", a afirmat Baerbock.

Intențiile Israelului

Un comitet ministerial israelian a dat undă verde duminică unei "proiect de lege care deschide posibilitatea pentru un tribunal să aplice pedeapsa cu moartea în cazul teroriştilor", aşa cum prevede acordul de coaliţie semnat în decembrie de Benjamin Netanyahu şi partenerii săi ultraortodocşi şi de extrema dreaptă.

Cu toate acestea, sunt puţine şanse ca acest text să fie adoptat, dat fiind faptul că formaţiunile ultraortodoxe sunt înclinate, din considerente religioase, să voteze împotrivă.

Ministrul german de externe şi-a exprimat de asemenea rezervele faţă de proiectul reformei judiciare promovat de guvernul premierului Benjamin Netanyahu, care a provocat manifestaţii în ţară.

"Printre valorile care ne leagă se numără şi protejarea principiilor statului de drept, cum ar fi independenţa justiţiei. Aceasta a fost dintotdeauna o caracteristică a Israelului", a subliniat Annalena Baerbock.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.