Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Instituțiile de stat vor putea cumpăra acțiuni la companiile de stat

twimg.com
Samsung acțiuni

Autoritățile publice centrale și unitățile administrativ teritoriale vor putea cumpăra acțiuni emise de operatorii economici aflați sub autoritatea acestora, arată un proiect de act normativ pus în dezbatere publică de Ministerul Economiei, potrivit Mediafax.

Proiectul urmărește consolidarea poziţiei de acţionar a statului. Până în prezent, conform unui act normativ din 1997, instituţiile publice nu aveau dreptul să participe la cumpărări de acţiuni.

Conform expunerii de motive, acțiunile pe care Fondul Proprietatea le va vinde vor putea fi cumpărate de instituțiile publice.

Citește și: Omul lui Ponta o face de râs pe Viorica Dăncilă! Ieșire, după decizia privitoare la candidatura sa

Expunerea de motive susține că prin consolidarea poziţiei de acţionar a autorităților publice centrale și unităților administrativ teritoriale se crează posibilitatea întăririi anumitor domenii, precum şi creşterea atractivităţii şi eficienţei societăţilor şi a valorii economice, în beneficiul cetăţenilor români.

Operațiunile de cumpărare se realizează după efectuarea unor analize de piață, economico-financiare, tehnice, juridice şi de oportunitate, care se fundamentează pe următoarele principii: a) asigurarea transparenţei fondurilor publice alocate şi utilizarea eficientă a acestora; b) dezvoltarea regională fundamentată pe considerente sociale, economice şi de mediu; c) respectarea legislației naționale și europene în domeniul ajutorului de stat și concurenței.

Citește și: Incredibil! Viitorul șef a CNAS a fost ANCHETAT de DNA

Analizele necesare vor avea în vedere cel puțin următoarele considerente referitoare la operatorii economici la care vor fi cumpărate acțiunile: să desfășoare o activitate de interes public sau o activitate strategică într-o anumită ramură economică; au un fond de comerț care va permite continuarea/dezvoltarea activității.

Pentru realizarea analizelor necesare deciziei de cumpărare și derularea operațiunilor de cumpărare de acțiuni, instituțiile publice centrale și unitățile administrativ teritoriale vor angaja consultanți, cu respectarea prevederilor legale din domeniul achizițiilor publice.

Finanţarea cheltuielilor ocazionate de operațiunile prevăzute de proiectul de act normativ și analizele aferente pentru realizarea acestora, se asigură din bugetele de venituri şi cheltuieli aferente activităţii de privatizare ale instituţiilor publice centrale sau ale unităților administrative teritoriale, aprobate în condiţiile legii sau din bugetul de stat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.