Singurul Exit Poll din Romania disponibil online, 06.12.2020 21.00. Au mai rămas 1 zile 10 ore 50 minute
 
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Instituția Prefectului îl taxează dur pe Negoiță, după ce a anunțat că depune plângere: 'Este într-o gravă confuzie!' Prefectul se va adresa organelor în drept

Inquam Photos / George Calin
Robert Negoita cex psd

Instituţia Prefectului Municipiului Bucureşti apreciază că Robert Negoiţă, care a depus plângere penală împotriva prefectului Capitalei, este într-o "gravă confuzie" şi creează "false asemănări" între cazul de încetare a mandatului primarului şi cazul de încetare a mandatului consilierului local, informează Agerpres.

Precizările vin după ce Robert Negoiţă a declarat, joi, la Parchetul General, că depune o plângere penală împotriva prefectului Capitalei, Gheorghe Cojanu, pe care îl acuză că l-a suspendat repede din funcţia de primar al Sectorului 3, după ce a plecat de la PSD, în timp ce viceprimarul trecut de la ALDE la PSD a fost lăsat încă o lună.

"În contextul în care domnul Negoiţă Robert Sorin este într-o gravă confuzie, creând false asemănări între cazul de încetare a mandatului primarului şi cazul de încetare a mandatului consilierului local, speculând o celeritate în încetarea mandatului său şi o tergiversare în ceea ce priveşte încetarea mandatului doamnei Petrescu Elena, care deţinea şi calitatea de viceprimar al Sectorului 3, facem cunoscute următoarele: încă din 17.07.2020, Partidul Social Democrat a solicitat prefectului emiterea cu celeritate a ordinului prin care să constate încetarea mandatului de primar al domnului Negoiţă Robert Sorin, ales la scrutinul organizat în data de 5 iunie 2016 pe lista Alianţei Electorale PSD+UNPR, din partea Partidului Social Democrat, întrucât, potrivit declaraţiilor sale oficiale, s-a înscris în Partidul Bucureşti 2020", reiese dintr-o postare pe Facebook a Instituţiei Prefectului.

Conform aceleiaşi surse, pentru confirmarea acestui fapt s-au formulat solicitări către Tribunalul Bucureşti, Partidul Bucureşti 2020, Secretarul general al Sectorului 3. Sunt invocate, de asemenea, prevederile art. 8 alin.(2) din Legea partidelor politice nr.14/2003, conform cărora "înscrierea unei persoane într-un alt partid politic constituie de drept demisie din partidul al cărui membru a fost anterior".

De asemenea, printre motivele de încetare a mandatului de primar, prevăzute de art.160 din Codul administrativ, se numără pierderea, prin demisie, a calităţii de membru al partidului politic sau al organizaţiei minorităţii naţionale pe a cărei listă a fost ales, "în toate cazurile de încetare prefectul emiţând ordinul prin care constată încetarea mandatului primarului", având la bază un referat semnat de secretarul general al subdiviziunii administrative teritoriale.

Astfel, urmare înregistrării în data de 28 august a referatului întocmit de Secretarul general al Sectorului 3, prefectul municipiului Bucureşti a emis pe 31 august ordinul prin care a constatat încetarea de drept a mandatului de primar, "începând cu data apariţiei evenimentului, respectiv data de 19.08.2020 când a fost adusă la cunoştinţa publicului admiterea definitivă a propunerii de candidatură a domnului Negoiţă Robert-Sorin", din partea Alianţei Electorale Pro Bucureşti 2020.

În ce priveşte cazul fostului viceprimar Elena Petrescu, aleasă consilier local din partea ALDE la alegerile din 2016, dar propusă pe lista PSD pentru alegerile locale din acest an, Instituţia Prefectului a arătat că situaţiile de încetare a mandatului în cazul consilierilor locali sunt reglementate diferit faţă de cele de primar.

"Urmare a adresei de răspuns transmisă de Biroul electoral al Circumscripţiei Electorale a Sectorului 3, în care se arată că la data de 24.08.2020, au rămas definitive candidaturile admise în data de 16.08.2020, în aplicarea art. 8 alin.(1) şi (2) din Legea partidelor politice, coroborat cu art. 204 alin.(2) lit. j) din Codul administrativ prin ordin de prefect emis în data de 18.09.2020 a încetat de drept mandatul de consilier local al doa ei Petrescu Elena, începând cu data de 16.08.2020, data la care Biroul Electoral al Circumscripţiei Electorale a Sectorului 3 a admis candidaturile la funcţia de consilier local al Sectorului 3", se mai arată în comunicat.

Potrivit aceleiaşi surse, în ce priveşte "afirmaţiile calomnioase referitoare la asocierea activităţii prefectului municipiului Bucureşti, Gheorghe Cojanu, cu interese ale mafiei imobiliare a retrocedărilor", prefectul se va adresa organelor în drept "pentru a dispune măsurile în acest caz".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.