Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Insula Guam vrea să fie consultată înainte să primească refugiaţi afgani

guam

Insula Guam de la Oceanul Pacific, un teritoriu american, propune să primească temporar mii de afgani evacuaţi din ţara lor în cadrul retragerii forţelor americane, însă subliniază asupra necesităţii de a fi consultată în prealabil cu privire la acest subiect, relatează AFP, potrivit news.ro.

Guvernatoarea Guamului Lou Leon Guerrero se declară sigură că ”aceste decizii sunt conforme celor mai bune interese ale populaţiei noastre”.

Joe Biden a ordonat în aprilie retragerea celor 2.500 de militari staţionaţi în Afganistan, până la 11 septembrie, ziua marcării a 20 de ani de a atentatele teroriste care au condus la invazia Afganistanului.

Însă ar putea fi necesari doi ani în vederea atribuirii unor vize unui număr de 18.000 de aliaţi afgani şi familiilor lor, pe care Washingtonul vrea să-i ajute.

Unii dintre ei se tem de represalii,dacă rămân în Afganistan.

Organizaţii de apărarea drepturilor omului îndeamnă Washingtonul să evacueze aceste persoane mai întâi în Guam.

”Vă asigur că administraţia mea este pregătită să ofere asistenţă în vederea punerii în aplicare a planurilor dumneavoastră în cazul în care este ales Guamul”, scrie Lou Leon Guerrero.

”Dacă se ia această decizie, cer foarte respectuos să fiu inclusă în discuţii capitale cu privire la rolul Guamului”, cere ea.

”Având în vedere gravitatea urgenţei acestei probleme, aş vea să mă întâlnesc cu dumneavostră în curând”, mai cere ea.

Pe insulă, această idee este primită împărţit de către populaţie.

Guamul a primit deja, în 1975, un număr de refugiaţi vietnamezi care îşi aşteptau documentele pentru a se duce în Statele Unite.

”Nu înţeleg de ce să-i aducă în Guam. Este o insuliţă”, denunţă Joseph Meyers, un locuitor în vârstă de 49 de ani. ”Despre câţi afgani e vorba? Dacă sunt zeci, poate că nu va fi grav, dar dacă e vorba despre mii, atunci nu cred că suntem capabili”, apreciază el.

Însă Nadia Holm, în vârstă de 40 de ani, consideră că Statele Unite au responsabilitatea să-i apere pe cei care au ajutat forţele americane. ”Ei au fost loiali Statelor Unite. Viaţa le este în pericol şi trebuie să-i protejăm”, subliniază ea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.