Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Insulele Feroe vor un acord de pescuit cu Regatul Unit

rfi.fr
Brexit

Insulele Feroe, un arhipelag autonom al Danemarcei, au anunţat miercuri că vor un acord privind pescuitul cu Regatul Unit după ce acesta va ieşi din Uniunea Europeană, pentru a continua să exporte acolo peşte, un sector crucial pentru economie, relatează AFP. "Marea Britanie rămâne una dintre cele mai importante pieţe pentru exporturile de produse de mare din Insulele Feroe. Un nou acord comercial cu Regatul Unit pentru a asigura în viitor exporturile este o prioritate", a precizat guvernul din Feroe într-un comunicat.

Acest teritoriu cu aproape 50.000 de locuitori situat în Atlanticul de Nord, între Islanda, Scoţia şi Norvegia, a ales să nu fie membru al Uniunii Europene când Danemarca a aderat la blocul comunitar în 1973. Respingând politicile comunitare de pescuit pentru a putea să-şi stabilească liber cotele, Feroe sunt legate de UE din 1977 printr-un acord asupra pescuitului. Feroe doresc să găsească un succesor al acestui acord după ce Regatul Unit va părăsi Uniunea, conform Agerpres.

Pescuitul (de hering şi macrou în principal) şi piscicultura (somon) sunt sectoare vitale pentru arhipelag, reprezentând 98% din exporturile sale de bunuri. În vara anului 2014, Feroe au reglementat un conflict, denumit "războiul heringului", care le-a împiedicat timp de un an să exporte peşte în UE, din cauza unor cote de pescuit considerate excesive de către Bruxelles.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.