Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Insulte, loviri, arestări - Personalul din sănătate, ținta unui număr de 400 de acte de violenţă legate de COVID-19

Getty Images
medici

Insulte, loviri, arestări: personalul din sănătate, în prima linie în lupta împotriva coronavirusului, a fost în 2020 la nivel mondial ţinta unui număr de 400 de acte de violenţă legate de COVID-19, potrivit unui raport publicat marţi de o organizaţie nonguvernamentală pentru apărarea drepturilor lucrătorilor din sistemul sanitar, informează AFP.

Coaliţia pentru salvgardarea sănătăţii în timpul conflictelor (CSSC) prezintă în acest raport o hartă pe care sunt înregistrate 1.172 de acte de violenţă şi de atacuri împotriva unor persoane sau infrastructuri de sănătate care au avut loc anul trecut - "o estimare minimală", potrivit organizaţiei - dintre care mai mult de o treime, 412, au legătură directă cu COVID-19.

În Mexic, o infirmieră a fost atacată şi rănită de un grup care o acuza că răspândeşte virusul. La Dakar, în Senegal, trei lucrători sociali au fost răniţi cu lovituri de pietre de locuitori ce refuzau ca o victimă a coronavirusului să fie înhumată lângă membrii familiilor lor. În Birmingham, Regatul Unit, o îngrijitoare a fost scuipată şi insultată de unul dintre vecinii săi.

Ziua cea mai LUNGĂ pentru Elena Udrea și Ioana Băsescu - Instanța este la a treia amânare de pronunțare în dosarul de mare corupție privind campania din 2009


Imensa majoritate (80%) dintre autorii acestor violenţe sunt civili, însă ameninţări vin uneori şi din partea puterilor publice. În Egipt, lucrători din sistemul medical care au criticat modul în care este gestionată pandemia de către regim au fost arestaţi de serviciile de securitate, acuzaţi de propagarea de informaţii false şi de apartenenţă la un grup terorist.

Insecurity Insight, care este membru al coaliţiei şi a dezvoltat această hartă interactivă după ce a adunat date privind aceste acte de violenţă, a înregistrat de asemenea 802 de atacuri care au avut loc în ţări aflate în război sau unde au loc conflicte civile: bombardamente asupra spitalelor în Yemen, răpiri de medici în Nigeria sau distrugerea de flacoane cu gel hidroalcoolic într-un atac imputat unor combatanţi separatişti anglofoni în Camerun.

"Harta arată că violenţa şi intimidarea la adresa personalului din sistemul sanitar au constituit cu adevărat o criză mondială în 2020, cu 79 de ţări vizate", a subliniat Christina Wille, directoarea Insecurity Insight, într-un comunicat.

Leonard Rubenstein, preşedintele-fondator al CSSC şi profesor la universitatea americană Johns Hopkins, a îndemnat guvernele din întreaga lume să-şi apere lucrătorii din sistemul medical, luptând în special împotriva dezinformării şi asigurându-se că autorii violenţelor sunt traşi la răspundere.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.