Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Insurecția de la Capitoliu - Autoritățile americane deschid anchete în mai multe ministere

cotidianul.ro
SUA bizon Capitoliu

Anchete interne au fost deschise în mai multe ministere americane, printre care cel al Justiţiei şi al Apărării, pentru a evalua pregătirea şi răspunsul lor la asaltul de la Capitoliu, au anunţat vineri inspectorii lor generali, relatează AFP şi DPA potrivit Agerpres.

Acestea vor încerca să determine care erau informaţiile disponibile la momentul loviturii de forţă, cum au circulat ele între diferite agenţii federale însărcinate cu menţinerea ordinii, şi reacţia lor la evenimentele de pe 6 ianuarie, au menţionat aceştia în comunicate separate.

Inspectorii generali - înalţi funcţionari însărcinaţi să depisteze abuzurile şi disfuncţionalităţile în ministerele în care activează - din departamentele Apărării, Justiţiei, Internelor şi Securităţii Interne au anunţat că îşi vor coordona investigaţiile.

Săptămâna trecută, pe 6 ianuarie, susţinătorii preşedintelui la final de mandat Donald Trump au pătruns cu forţa în Congres şi au pus capăt temporar unei sesiuni comune care urma să certifice victoria preşedintelui ales Joe Biden în alegerile prezidenţiale din noiembrie.

Forţele de ordine au fost foarte criticate după atacul de pe 6 ianuarie asupra Congresului, în timpul căruia susţinătorii lui Trump au putut pătrunde cu uşurinţă în clădire, unde au produs haos timp de mai multe ore.

Asaltul asupra Capitoliului s-a soldat cu moartea a cinci persoane şi a forţat mai mulţi parlamentari să se ascundă.

Poliţia federală, poliţia Capitoliului, Garda Naţională, poliţia Parcurilor, sunt doar câteva dintre entităţile în privinţa cărora au apărut întrebări. Printre acestea se află şi întrebarea dacă au existat informaţii pe care FBI ar fi putut să le transmită partenerilor, precum şi aceea privind lentoarea cu care Pentagonul a desfăşurat la faţa locului soldaţii Gărzii Naţionale.

Inspectorul general al Departamentul Justiţiei, Michael Horowitz, a precizat că va încerca să determine dacă "protocoalele, politicile şi procedurile în vigoare" în acest minister care supervizează FBI "au afectat capacitatea agenţiilor sale de a se pregăti şi a răspunde de manieră eficientă" la aceste evenimente.

Omologul său de la Departamentul Apărării va încerca, la rândul lui, să stabilească ce i s-a cerut Pentagonului şi modul în care a răspuns. Şeful demisionar al poliţiei Capitoliului a acuzat un înalt gradat că a ignorat apelurile sale la trimiterea de întăriri în minutele de după invadarea Congresului de către protestatari.

Donald Trump a fost pus sub acuzare de Camera Reprezentanţilor în această săptămână pentru rolul său în incitarea violenţelor, devenind primul preşedinte din istorie vizat de două ori de o procedură de impeachment. El urmează să treacă acum printr-un proces care-i va stabili responsabilitatea în cadrul Senatului.

Donald Trump îşi încheie mandatul în cinci zile, când va fi învestit în funcţie Joe Biden.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.