Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Întâlnire Kuleba - Blinken la graniţa cu Polonia: 'Poziţia NATO în ceea ce priveşte o zonă de excludere aeriană este frustrantă'

stiri.md
Dmitri Kuleba ucraina externe

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, i-a cerut sâmbătă secretarului de stat al SUA, Antony Blinken, mai multe livrări de arme şi noi sancţiuni împotriva Rusiei. Cei doi oficiali au avut o întâlnire la graniţa cu Polonia, informează EFE, conform AGERPRES.

Pe fondul unor măsuri de securitate stricte, Blinken şi Kuleba au purtat discuţii într-un cort de la graniţă, pe unde treceau şi refugiaţii, majoritatea femei şi copii, cu bunurile lor în bagaje cu rotile şi rucsacuri, scrie Reuters.

''Sper că ucrainenii pot vedea un semnal clar că prietenii noştri ne susţin la propriu'', a spus Kuleba, potrivit agenţiei poloneze de presă PAP.

Kuleba a calificat drept "frustrant" refuzul NATO de a declara o zonă de interdicţie aeriană deasupra Ucrainei, aşa cum a cerut preşedintele ţării, Volodimir Zelenski.

"Poziţia NATO în ceea ce priveşte o zonă de excludere aeriană (no-fly zone - n.r.) este frustrantă. Din nefericire, trebuie să spun că, din cauza faptului că a fost decis să nu fie stabilită o zonă de excludere aeriană, mai mulţi civili vor fi ucişi în atacuri aeriene de către forţele ruse, mai mulţi copii vor fi ucişi, va curge mai mult sânge al cetăţenilor ucraineni. Continuăm apelul nostru către NATO să stabilească o zonă de excludere aeriană deasupra Ucrainei", a arătat el, într-o conferinţă de presă online, pentru presa străină.

El a adăugat că Ucraina face apel la Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică şi la Naţiunile Unite să protejeze securitatea centralelor nucleare din Ucraina.

"Suntem pregătiţi să colaborăm cu ei, deoarece orice s-ar întâmpla la o centrală nucleară, cum s-a întâmplat la Zaporojie, cea mai mare centrală nucleară din Europa, nu va fi doar problema Ucrainei sau a Europei, va fi un dezastru mondial", a punctat acesta.

De asemenea, el a declarat că nu a văzut niciun progres în negocierile cu Rusia, deşi consideră că acestea ar trebui să continue, ceea ce este de aşteptat să se întâmple luni.

Întâlnirea dintre Kuleba şi Blinken a urmat vizitei secretarului de stat al SUA la mai multe puncte de frontieră din Polonia.

Şeful diplomaţiei americane s-a întâlnit cu prim-ministrul Mateusz Morawiecki în oraşul Rzeszow, în sudul ţării, unde amândoi au convenit să consolideze flancul estic al NATO, după care a avut o întâlnire cu omologul său polonez, Zbigniew Rau.

Secretarul de stat a anunţat decizia Washingtonului de a dona ajutoare umanitare în valoare de 2,75 miliarde de dolari pentru refugiaţii din Ucraina şi Polonia, pe care a lăudat-o pentru ''leadershipul şi rapiditatea cu care a răspuns la criza umanitară'' declanşată de ''invazia Ucrainei''.

Polonia a primit deja peste 800.000 de refugiaţi din Ucraina, dintre care 106.000 au sosit în ultimele 24 de ore.

Blinken a sosit în Polonia de la Bruxelles, unde s-a întâlnit cu vineri miniştrii de externe din NATO, G7 şi UE pentru a discuta despre eforturile Occidentului de a descuraja Rusia printr-un program de sancţiuni dure.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.