Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Întâlnire la nivel înalt la Istanbul pentru rezolvarea crizei de la centrala nucleară Zaporojie: șeful Rosatom, întrevedere cu directorul AIEA

Radu Pop
playtech.ro
zaporojie centrala nucleara

Șeful gigantului energetic de stat rus Rosatom se întâlnește, la Istanbul, cu directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) și discută despre asigurarea securității instalațiilor nucleare în urma închiderii centralei nucleare de la Zaporojie de către Ucraina și despre problemele legate de misiunea planificată a Agenției pentru Energie la centrala de la Zaporojie.

Rusia se așteaptă ca Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) să viziteze centrala nucleară de la Zaporojie în viitorul apropiat și este pregătită să o ajute la maximum în acest sens, a declarat reprezentantul permanent al Rusiei la ONU, Vasili Nebenzya, în cadrul unei sesiuni a Consiliului de Securitate al ONU convocată la inițiativa Moscovei.

Vizita inspectorilor AIEA a fost discutată de când situația din jurul centralei s-a agravat la începutul lunii august. Toate părțile implicate în conflict au fost de acord cu inspecția, însă singura întrebare este când vor ajunge experții acolo. Agenția afirmă că, în cazul unor negocieri reușite, misiunea sa ar putea ajunge la centrala nucleară în zilele următoare. „Din punct de vedere politic și militar, este clar că, în esență, ceea ce se propune este să se dea înapoi instalația deținută de Rusia sau să fie pusă sub un alt fel de control. Acest lucru nu este realist", a declarat pentru publicația rusă Izvestia directorul de cercetare al Clubului de discuții Valdai și redactor-șef al revistei Russia in Global Affairs, Fiodor Lukyanov.

„Doar un acord al părților opuse de a se abține de la acțiuni militare poate menține centrala nucleară Zaporojie în siguranță împotriva atacurilor. Deocamdată, lucrurile nu arată așa. ONU, de fapt, poate juca un anumit rol - unul de mediere, de menținere a păcii, - și de fapt domnul Guterres încearcă să facă acest lucru", a adăugat el.

"Aparent, părțile au priorități diferite în ceea ce privește securitatea uzinei Zaporojie. Rusia este îngrijorată de bombardamentele continue ale părții ucrainene și ar dori să atragă atenția comunității internaționale asupra situației și să îndemne Ucraina să înceteze aceste acțiuni", a declarat pentru ziar directorul general al Consiliului rus pentru Afaceri Internaționale, Andrey Kortunov.

"Occidentul ar dori să lege această situație de o agendă mai generală a conflictului ruso-ucrainean, cerând Rusiei să-și retragă trupele de pe teritoriul adiacent centralei și de pe teritoriul ucrainean în general, pentru ca această problemă să rămână pe agenda Consiliului de Securitate al ONU", a explicat el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.