Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Întâlnire la nivel înalt la Vatican: Cu cine s-a văzut Papa Francisc

papa francisc

Suveranul Pontif l-a primit luni în audienţă la Vatican pe rectorul Universităţii Al-Azhar şi marele imam al moscheii Al Azhar din Cairo, şeicul Ahmad Muhammad al-Tayeb, înaltă autoritate sunită. Sfântul Scaun a calificat întâlnirea drept istorică şi "foarte cordială", după zece ani de relaţii tensionate între cele două instituţii religioase, relatează AFP şi Radio Vatican.

 

Este prima dată când o astfel de întâlnire are loc la Vatican. La 24 februarie 2000, papa Ioan Paul al II-lea l-a vizitat pe marele imam de Al-Azhar, şeicul Mohammed Sayed Tantawi, la Cairo.

 

Audienţa privată dintre Jorge Bergoglio şi reprezentantul celei mai prestigioase instituţii a islamului sunit a durat aproximativ 30 de minute, potrivit unui comunicat difuzat de Sfântul Scaun.

 

Cei doi lideri religioşi au salutat ''semnificaţia importantă a acestei noi întâlniri în cadrul dialogului dintre Biserica Catolică şi Islam''. Ei au discutat în principal despre angajarea comună a autorităţilor şi credincioşilor marilor religii pentru pacea în lume, respingerea violenţei şi a terorismului, situaţia creştinilor în contextul conflictelor şi tensiunilor din Orientul Mijlociu şi protecţia acestora, conform Agerpres.

 

Întâlnirea a avut loc în biblioteca Vaticanului. Francisc i-a oferit oaspetelui său o copie a enciclicii sale asupra mediului, "Laudato si', şi o medalie cu ''Măslinul păcii''.

 

Audienţa la Suveranul Pontif pune capăt unei perioade de întrerupere e raporturilor religioase cu Sfântul Scaun, adoptată unilateral de conducerea universităţii islamice egiptene în 2011, scrie Radio Vatican, în timp ce France Presse subliniază că întâlnirea marchează o nouă etapă în reconcilierea celor două instituţii, după 10 ani de relaţii tensionate din cauza unei remarci controversate a papei Benedict al XVI-lea ce părea că leagă islamul şi violenţa.

 

La rugăciunea 'Angelus' din 2 ianuarie 2011, papa Benedict al XVI-lea şi-a exprimat adânca mâhnire pentru ''atentatul grav'' comis cu câteva zile înainte în dauna comunităţii copte din Alexandria, în care incendierea unei biserici a provocat moartea a zeci de creştini. Pontiful a spus că acel atentat este un ''gest laş de moarte'', asemănător celui prin care ''se pun bombe lângă casele creştinilor din Irak pentru a-i constrânge să plece'', aminteşte Radio Vatican. Marele imam Al Tayeb a considerat atunci cuvintele Pontifului Roman ''o intervenţie inacceptabilă în afacerile Egiptului'' şi a decretat întreruperea dialogului cu Sfântul Scaun până când papa nu-şi va cere public iertare pentru declaraţiile făcute, un gest pe care Benedict al XVI-lea, acum papă emerit, nu a considerat oportun să-l facă pe fondul dificultăţilor cu care se confruntă micile comunităţi creştine din Orientul Mijlociu.

 

Legăturile s-au ameliorat puţin câte puţin după preluarea pontificatului de către papa Francisc, care a făcut din dialogul interconfesional una dintre priorităţile sale şi i-a salutat în mod special pe musulmani în 2013 cu ocazia sfârşitului Ramadanului.

 

De la sosirea sa, papa Francisc şi-a multiplicat mesajele de toleranţă. Astfel, el a adus la Vatican trei familii musulmane siriene, în aprilie, de pe insula grecească Lesbos: "Eu nu aleg între creştini şi musulmani (Toţi ...) sunt fiii lui Dumnezeu''.

 

Personalitate de mare influenţă în jurisprudenţa islamică sunnită, prof. Al Tayeb are un doctorat în filosofia islamică la universitatea Sorbona din Paris şi a predat în diferite ţări majoritar musulmane.

 

Vizita la papa Francisc a fost pregătită încă din februarie, când o delegaţie a Sfântului Scaun a efectuat o vizită la universitatea Al-Azhar.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.