Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Întâlnire Putin-Erdogan în China. Despre ce au discutat

rt.com
erdogan putin

Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său turc Recep Tayyip Erdogan s-au pronunţat sâmbătă în favoarea unor noi măsuri care "să facă să avanseze" relaţiile ruso-turce, după reconcilierea neaşteptată din iunie care a urmat unei perioade de câteva luni de criză diplomatică, informează AFP, potrivit Agerpres.

"Ne rămâne mult de făcut pentru a restabili pe deplin cooperarea în toate domeniile. Şi vom vorbi despre asta astăzi", a declarat Putin cu prilejul unei întâlniri bilaterale cu Erdogan de la Hangzhou, care a avut loc în ajunul deschiderii summitului G20. 

"Turcia traversează o perioadă dificilă, luptă împotriva terorismului şi se confruntă cu grave crime teroriste", a adăugat el.

Vezi și: Ponta: 'Dacă e nevoie de mine în PSD, o să rămân în PSD, dacă nu...'

Dar "sunt sigur că (...) atunci când veţi normaliza pe deplin situaţia în ţară, vom putea să mergem înainte pe drumul cooperării noastre", a subliniat preşedintele rus. 

La rândul lui, Erdogan a estimat că cei doi lideri ar trebui să ia "anumite măsuri" pentru "a merge înainte" în cooperarea energetică între Moscova şi Ankara pe care s-au pus de acord să o resusciteze în luna august, readucând pe agendă proiectul gazoductului Turkish Stream, îngheţat în timpul crizei diplomatice. 

Este cea de a doua întâlnire între Vladmir Putin şi Recep Tayyip Erdogan în mai puţin de o lună, după reconcilierea neaşteptată care a avut loc în iunie după ce liderul turc a prezentat scuze pentru distrugerea, în decembrie, a unui bombardier rus de către armata turcă la graniţa cu Siria, incident care a provocat o gravă criză diplomatică între Moscova şi Ankara.

Vezi și: Răfuielile politice iau amploare: Ponta, amenințat cu excluderea din PSD când era prim-ministru

La începutul lui august, Erdogan s-a deplasat la Sankt Petersburg pentru a se întâlni cu Putin, la trei săptămâni după puciul eşuat din Turcia, care a fost urmat de epurări fără precedent, pe care Moscova s-a ferit însă să le critice. 

Cu prilejul acestei vizite, cele două părţi au promis să facă tot posibilul pentru a readuce relaţiile la nivelul de dinainte de criza diplomatică, Erdogan dând asigurări că proiectul Turkish Stream va fi realizat "cât de curând posibil". 

Rusia, care i-a impus Ankarei sancţiuni dure în sectorul turistic după doborârea avionului său de luptă, a autorizat reluarea vânzării de pachete turistice în Turcia.

Vezi și: Istoricul Lucian Boia îi dă dreptate ambasadorului SUA: Moldova nu este România/ VIDEO

Vineri, Rusia a reluat şi zborurile charter spre Turcia, interzise din noiembrie ca represalii împotriva Ankarei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.