Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Întâlnire de urgență în SUA după incidentele aviatice pe 'muchie de cuțit': 'E foarte îngrijorător'

avion B-52 Stratofortress

Secretarul american al Transporturilor din SUA, Pete Buttigieg, a declarat marţi că o serie de incidente "pe muchie de cuţit" din aviaţie sunt "foarte îngrijorătoare şi merită atenţia noastră imediată", scrie Reutres, transmite Rador.

Administraţia Federală a Aviaţiei SUA va organiza, miercuri, un summit cu liniile aeriene, sindicatele, aeroporturile şi alte instituţii, după o serie recentă de incidente care au ridicat semne de întrebare.

"Deşi nu există nicio cauză unică vizibilă pentru recentele incidente şi deşi investigaţiile sunt în curs de desfăşurare, vreau să mă asigur că facem tot posibilul, la toate nivelurile, pentru a le preveni", a scris Buttiegieg.

Ultimul incident a avut loc în Marea Neagră, când o dronă ar fi fost doborâtă de forțele rusești.

CONTEXT

Două avioane ruse de tip Su-27 au efectuat o interceptare ”periculoasă şi neprofesionistă” a unei aeronave fără pilot de informaţii, suprwveghetre şi recunoaştere (dronă de spionaj) de tip MQ-9 aparţinând Forţelor aeriene americane, care opera în spaţiul aerian internţaional al Mării Negre, anunţă într-un comunicat Forţele Armate Americane în Europa şi Africa (USEUCOM), cu sediul la ramstein, în Germania.

”La ora (Germaniei) 7.03, (8.03, ora României) unul dintre avioanele ruseşti de tip Su-27 a lovit elicea MQ-9, determinând Forţele americane să doboare MQ-9 în apele internţaionale”, se arată în comunicat.

”De mai multe ori înainte de coliziune, (avionul rus de tip) Su-27 a deversat carburant şi a zburat în faţa MQ-9 în mod nechibzuit, nesănătos din punct de vedere al mediului şi în mod neprofesionist”, denunţă USEUCOM.

”Acest incident demonstrează o lipsă de lipsă de competenţă, pe lângă faptul că este nesigur şi neprofesionist”, conchide USEUCOM.

”Drona noastră de tip MQ-9 efectua operaţiuni de rutină în spaţiul aerian internaţional, atunci când a fost interceptată şi lovită de un avion rus, antrenând prăbuşirea şi pierderea MQ-9”, anunţă comandantul USEUCOM, generalul James Hecker, citat în comunicat

”Este vorba despre un act periculos şi neprofesionist al ruşilor, care aproape că a provocat prăbuşirea ambelor avioane”, adaugă el, referindu-se la acest incident.

Acest incident urmează un tipar al unor acţiuni ale unor piloţi ruşi în timpul unor interacţiuni cu aeronave americane şi NATO în spaţiul aerian internţaional, inclusiv la Marea Neagră, denunţă USEUCOM, care subliniază că aceste acţiuni ale piloţilor ruşi sunt ”periculoase şi pot conduce la erori de calcul şi la escaladări neintenţionate”.

USEUCOM operează frecvent aeronave în spaţiul aerian european şi internaţional în coordonare cu ţările survolate şi în baza dreptului internţaional, în cadrul unor misiuni care susţin obiectivele americane şi NATO, se arată în comunicat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.