Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Întâlnirea de gradul zero care ar putea pune capăt crizei migranților din Europa

Alessandro Serranò / Avalon / Profimedia
Lampedusa migranti

Preşedintele francez Emmanuel Macron a purtat discuţii marţi la Roma cu premierul italian Giorgia Meloni, în plină dezbatere europeană privind problema migraţiei, relatează AFP, informează Agerpres.

Şeful statului, care a primit-o pe Meloni în iunie la Paris, a făcut o scurtă călătorie în capitala italiană pentru a participa la funeraliile fostului preşedinte Giorgio Napolitano.

Macron şi lidera de extremă dreapta au sosit împreună pe jos în jurul orei 13:30 (11:30 GMT) la Palazzo Chigi, sediul preşedinţiei Consiliului, a constatat un fotograf al AFP.

Au avut o întrevedere de aproximativ o oră, fără a face nicio declaraţie la final.

Macron şi Meloni au făcut recent tot mai multe declaraţii de împăciuire şi de disponibilitate de a acţiona împreună pentru a gestiona fluxul de migranţi după sosirea, în câteva zile, la jumătatea lunii septembrie, a mii de persoane pe mica insulă italiană Lampedusa, situată la 150 km de coastele tunisiene din Marea Mediterană.

"Nu putem să-i lăsăm pe italieni singuri", a declarat Macron duminică seara la televiziune. O mână întinsă despre care Meloni a spus imediat că o primeşte "cu mare interes".

Ei se vor întâlni din nou vineri în Malta, cu ocazia celui de-al 10-lea summit al ţărilor sudice ale Uniunii Europene.

Numărul sosirilor în Italia pe bărci din Africa de Nord a crescut, peste 133.000 de migranţi fiind înregistraţi până acum în acest an, comparativ cu aproape 70.000 pentru aceeaşi perioadă a anului 2022.

Cu toate acestea, cifrele nu le-au depăşit încă pe cele din 2016, când peste 181.000 de persoane, multe dintre ele sirieni care fugeau de război, au sosit în Italia.

Relaţiile dintre Paris şi Roma s-au tensionat în noiembrie 2022, când Italia a refuzat să primească nava umanitară Ocean Viking şi pe cei 230 de migranţi aflaţi la bord, determinând Parisul să o lase să acosteze la Toulon, denunţând în acelaşi timp comportamentul "inacceptabil" al Romei.

Meloni, şefa partidului post-fascist Fratelli d'Italia, critică alte state europene pentru că nu participă la primirea migranţilor, în timp ce Italia se află în prima linie.

La invitaţia liderului italian, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a vizitat Lampedusa şi a prezentat un plan de ajutor de urgenţă în zece puncte, constând în consolidarea controalelor pe mare, combaterea persoanelor care introduc ilegal migranţi şi accelerarea procedurilor de azil.

La Roma, Emmanuel Macron a participat la funeraliile civile ale fostului preşedinte italian (2006-2015) Giorgio Napolitano, lider istoric al Partidului Comunist şi promotor al integrării europene, care a murit vineri la vârsta de 98 de ani.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.