Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Interdicţia aplicată de Trump aruncă în aer imigraţia în SUA. Mii de oameni blocați la frontiere

US Border patrol
US Border patrol

Linii aeriene, companii multinaţionale şi avocaţi luptau sâmbătă cu consecinţele ordinului din ajun al preşedintelui american Donald Trump care a interzis accesul în SUA a cetăţenilor din şapte ţări, transmite Reuters. Haosul din sistemul american de imigraţie a afectat nu doar refugiaţii, ci şi rezidenţi cu acte în regulă, blocaţi în aeroporturi din Statele Unite şi din întreaga lume - (DETALII)

Vezi și: Cum îi afectează pe români ordinul semnat de Trump - se SCHIMBĂ regulile pentru viza de SUA

Cu toate acestea, Trump a declarat presei, chiar în Biroul Oval din Casa Albă, că interdicţia timp de trei luni pentru cetăţenii din Irak, Iran, Libia, Somalia, Sudan, Siria şi Yemen nu este împotriva tuturor musulmanilor şi "funcţionează foarte frumos. Vedeţi asta în aeroporturi, vedeţi peste tot". După semnarea ordinului, vineri, el anunţase că "vom avea o interdicţie foarte, foarte strictă şi vom avea o verificare extremă, aşa cum ar fi trebuit să avem în această ţară de mulţi ani". 

Printre cei afectaţi de măsura prezidenţială s-a numărat şi un irakian care lucrase în ţara sa ca translator pentru armata americană. Reţinut vineri noaptea pe aeroportul J.F. Kennedy din New York, deşi avea viză de intrare în SUA, el a fost în cele din urmă eliberat sâmbătă la prânz, la intervenţia unor avocaţi. Au fost intentate procese pentru blocarea ordinului. Cotidianul New York Times a relatat că un agent neidentificat al serviciului de frontieră i-a răspuns unui avocat care întreba cui trebuie să se adreseze: "Sunaţi-l pe domnul Trump". 

Reuters ilustrează efectele interdicţiei cu mai multe declaraţii. "Imaginaţi-vă că sunteţi trimis înapoi într-un zbor de 12 ore şi trauma şi nebunia întregii poveşti. Aceştia sunt oameni care vin legal. Au locuri de muncă aici şi au vehicule aici", a explicat un avocat specializat în imigraţie din Houston, statul Texas. 

Compania Google şi-a rechemat de urgenţă mai mulţi angajaţi din străinătate, posibil afectaţi de interdicţie, de teamă că nu li se va mai permite să revină la muncă. Directorul general Sundar Pichai a anunţat personalul, prin e-mail, că sunt vizaţi peste 100 de angajaţi.

Vezi și: Guvernul NU renunţă la ordonanţele pe Justiţie: ATAC dur la Klaus Iohannis

Preşedintele Microsoft, Brad Smith, a făcut cunoscut într-un e-mail către angajaţi că au 76 de colegi din cele şapte ţări supuse interdicţiei, posesori ai unor vize cu drept de muncă în SUA. Microsoft nu stabilise, la momentul respectiv, câţi titulari de carte verde (green card), document care asigură reşedinţa permanentă, ar putea fi afectaţi. 

Un avocat al Societăţii de Ajutorare a Imigranţilor Evrei a declarat că ştie despre aproximativ 2000 de refugiaţi care urmau să intre în Statele Unite săptămâna viitoare şi a căror soartă este acum incertă, relatează Reuters. Washingtonul a oprit timp de patru luni primirea şi reinstalarea refugiaţilor de toate naţionalităţile din ţări aflate în război. Programul federal umanitar pentru refugiaţi, instituit în 1980, mai fusese suspendat o singură dată, timp de trei luni, după atentatele de la 11 septembrie 2001, notează AFP. 

Agenţiile de presă au relatat despre pasageri cărora li s-a interzis îmbarcarea spre SUA în Olanda, Egipt şi Canada, în aeronave ale mai multor linii aeriene. KLM a refuzat să transporte în Statele Unite şapte persoane, dintre care două nu au putut fi avertizate din timp şi au fost informate în timpul unei escale. Compania le-a oferit repatrierea gratis, iar o purtătoare de cuvânt a declarat pentru AFP că "deşi ne-am fi dorit să călătorească la bordul avioanelor noastre, demersul nu avea rost, pentru că le-ar fi fost refuzată intrarea" pe teritoriul american. 

O oficialitate de rang înalt a administraţiei americane a declarat sâmbătă că titularilor de green card li se va permite accesul în SUA după analiza fiecărui caz. Instrucţiunile Departamentului de Stat arată că interdicţia timp de 90 de zile li se aplică şi celor cu cetăţenie dublă, dacă sunt şi cetăţeni ai uneia din cele şapte ţări de pe lista lui Trump. 

Oficialii americani au refuzat, potrivit Reuters, să discute chestiunile legale legate de interdicţie. Dintre cei citaţi de agenţie, fără a li se preciza identitatea, unul a respins ca "ridicolă" ideea că ar fi vorba de o măsură anti-musulmană, iar altul a dat exemple de state cu populaţie majoritar musulmană care nu sunt vizate de ordinul prezidenţial: Afganistan, Malaezia, Pakistan, Oman, Tunisia şi Turcia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.