Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Interdicţie de intrare în Nicaragua pentru noul ambasador al Statelor Unite

operationworld.com
Nicaragua

Guvernul din Nicaragua i-a retras, joi, autorizaţia de intrare pe teritoriul său noului ambasador al Statelor Unite, Hugo Rodriguez, pe care îl acuză de "ingerinţă" şi "lipsă de respect", relatează vineri France Presse.

"Guvernul nicaraguan, folosindu-şi puterile şi exercitându-şi suveranitatea naţională, retrage imediat autorizaţia acordată lui Hugo Rodriguez", a anunţat ministrul de externe nicaraguan, Denis Moncada, într-o scrisoare adresată secretarului de stat american Antony Blinken.

Managua a justificat această măsură prin "declaraţiile de ingerinţă şi lipsite de respect faţă de ţară" făcute joi de Rodriguez în faţa Comisiei de Relaţii Externe a Senatului american, potrivit Agerpres.

În luna mai, preşedintele SUA, Joe Biden, l-a numit pe Rodriguez ambasador la Managua, dar această numire trebuie ratificată de Parlamentul nicaraguan.

Nicaragua şi Statele Unite au relaţii tensionate de la protestele opoziţiei împotriva guvernului lui Daniel Ortega în 2018, care, potrivit Comisiei Interamericane pentru Drepturile Omului (IACHR), au făcut 355 de morţi.

Ele au devenit şi mai tensionate de la realegerea, anul trecut, a preşedintelui Ortega pentru un al patrulea mandat consecutiv, considerat fraudulos de Washington, în special din cauza încarcerării sau exilării rivalilor săi.

Joi, în faţa comisiei din Senat, Rodriguez a spus că Nicaragua "devine din ce în ce mai mult un stat paria în regiune" şi a comparat această ţară cu "dictatura" pe care familia sa a cunoscut-o în Republica Dominicană în anii '50.

El a considerat de asemenea că "a scoate Nicaragua din CAFTA (Acordul de Liber Schimb între America Centrală, Republica Dominicană şi SUA) este un instrument potenţial foarte puternic şi pe care trebuie să luăm în considerare în mod serios" pentru a-l sancţiona pe Ortega.

Rodriguez "nu se poate implica în probleme naţionale care îi privesc doar pe nicaraguani", a criticat ministrul de externe, Denis Moncada.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.