Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Interesant: a fost descoperit motivul pentru care activitatea intelectuală este la fel de obositoare ca și munca fizică!

freepik.com
creier

Interesant: a fost descoperit motivul pentru care activitatea intelectuală este la fel de obositoare ca și munca fizică!

Oamenii de știință de la Spitalul Universitar Pitié-Salpêtrière din Paris cred că au găsit motivul pentru care activitatea intelectuală este la fel de obositoare ca și munca fizică. Potrivit experților, activitatea cognitivă duce la modificări chimice în creier, informează Rador Radio România.

Oboseala mentală apare ca urmare a acumulării unei anumite substanțe chimice în regiunea de control a creierului, spun oamenii de știință. Această substanță, glutamatul, este prezentă în sistemul nervos central al mamiferelor și joacă un rol într-o varietate de procese precum învățarea, memoria și ciclul somnului.

Experiment

Pentru a-și confirma ipoteza, cercetătorii au efectuat un experiment. Participanții acestuia au fost rugați să îndeplinească timp de 6 ore diverse sarcini care necesită gândire. Jumătate au primit sarcini simple, iar jumătate au primit sarcini complexe. Drept rezultat, oamenii de știință au observat semne de oboseală numai în grupul care a efectuat activităţi complexe. Pentru a măsura modificările biochimice din creier, oamenii de știință au efectuat participanților o spectroscopie de rezonanță magnetică (MRS): aceasta a arătat că există o diferență chimică măsurabilă în nivelurile de glutamat între creierele participanților care îndeplineau sarcini dificile și ușoare. Potrivit cercetătorilor, acumularea de glutamat determină organismul să consume mai multe resurse pentru menținerea activității creierului, de aceea o persoană oboseşte mai tare. Autorii cercetării au mai indicat că, de departe, cea mai bună soluție pentru reducerea nivelului de glutamat este un somn bun.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.