Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Interesele, mai presus decât moralitatea: Germania câștigă enorm din afacerile cu Iranul și finanțează, indirect, represiunea de stat împotriva protestatarilor

tehrantimes.com
germania iran steag

Afacerile comerciale germane cu Republica Islamică Iran sunt în plină expansiune pe fondul represiunii violente a regimului iranian împotriva protestatarilor care cer sfârșitul statului teocratic. Potrivit statisticilor publicate recent de Oficiul Federal de Statistică al Germaniei, Germania a exportat bunuri în valoare de 1,2 miliarde de euro în Iran din ianuarie până la sfârșitul lunii octombrie 2022, potrivit The Jerusalem Post.

Republica federală a importat din Iran mărfuri în valoare de aproximativ 260 de milioane de euro. Camera de Comerț și Industrie germano-iraniană s-a lăudat pe site-ul său web că "Germania este în continuare cel mai mare partener comercial al Iranului în Europa".

Banca deținută de iranieni, European-Iranian Trade Bank, situată în Hamburg, și băncile germane (Volksbank Konstanz și Volksbank Schwarzwald-Donau-Neckar) situate în landul Baden-Württemberg din sud-vestul Germaniei asigură tranzacții pentru afaceri sensibile între companiile germane și băncile iraniene.

SUA au acuzat banca comercială europeană-iraniană (EIH) că joacă un rol ilicit în programele nucleare și de rachete ale Iranului. Germania continuă să permită EIH să funcționeze.

Atacuri din ce în ce mai multe sinagogi ale IRGC

Jason Brodsky, directorul politic al organizației americane United Against Nuclear Iran, cu sediul în SUA, a declarat pentru The Jerusalem Post: "Pentru mult prea mult timp, Germania a oferit un mediu permisiv pentru Teheran. Este îngrijorător faptul că, în timp ce autoritățile germane luptă împotriva încercărilor de incendiere a sinagogilor de către IRGC [Corpul Gardienilor Revoluției Islamice din Iran], Berlinul semnalează că este deschis pentru afaceri. Ministrul de externe al Germaniei a insistat în mod repetat asupra faptului că nu poate fi vorba de afaceri ca de obicei cu regimul iranian în timp ce acesta își abuzează poporul.

"Acest lucru va necesita schimbări în relațiile economice, în special închiderea băncilor regimului iranian, care au funcționat până în prezent pe teritoriul german. Aceleași bănci finanțează aparatul represiv al Iranului."

Kazem Moussavi, un disident germano-iranian și purtător de cuvânt al Partidului Verde din Iran, a declarat pentru The Jerusalem Post că "afacerile germane cu Iranul sunt controlate și dirijate de Garda Revoluționară [IRGC].  "Afacerile germane cu Iranul sunt controlate și dirijate de Garda Revoluționară [IRGC]. Cu profiturile sale, [IRGC] finanțează represiunea de stat împotriva protestatarilor lipsiți de apărare și sprijină forțe teroriste precum Hezbollah, Hamas și Jihadul Islamic care doresc să distrugă Israelul."

Kazem Moussavi

Moussavi a adăugat: "Dacă guvernul german este serios în ceea ce privește susținerea protestelor pentru femei, viață și libertate în Iran, ar trebui să oprească toate companiile germane care fac afaceri cu regimul. O garanție necesară pentru a pune capăt acordurilor cu Iranul ar fi introducerea Gărzii Revoluționare, care controlează cea mai mare parte a economiei din Iran și comerțul exterior al mullahilor, pe lista de teroare a Germaniei."

Guvernul SUA a clasificat Corpul Gardienilor Revoluției Islamice din Iran drept o entitate teroristă străină.

Protestele naționale care se desfășoară în Iran începând din septembrie au fost declanșate de asasinarea de către regimul clerical a femeii iraniano-kurde de 22 de ani, Mahsa Amini, pentru că nu a respectat codul vestimentar islamic, care prevedea că trebuie să poarte hijab.

Când a fost întrebat despre afacerile înfloritoare ale Germaniei cu regimul iranian, Dr. Rafael Korenzecher , editorul evreu-german al ziarului evreiesc lunar Jüdische Rundschau (Jewish Review), a declarat pentru Post: "Este vorba de bani, prostule! Mai întâi vine mâncarea, apoi vine moralitatea.

Este vorba despre o mulțime de bani. Aceasta este singura motivație evidentă. Un alt motiv este că ambele guverne sunt frați în spirit. Unul dintre ele menține vechea axă a unei camarile politice de stânga ostile Israelului." Korenzecher a cerut "oprirea relațiilor economice" dintre Germania și Iran. El dorește impunerea unor sancțiuni susținute împotriva Iranului și ca Germania să se retragă din negocierile privind acordul nuclear iranian.

Sheina Vojoudi, o disidentă iraniană din Germania, a declarat pentru Post: "Aș vrea să mă întorc în primul rând în 2020, pentru că este imediat după "Noiembrie sângeros" din 2019, care a făcut ca poporul iranian să își dea seama care sunt țările cărora le pasă exact de drepturile omului. Potrivit Camerei de Comerț și Industrie germano-iraniene, Germania a arătat o tendință pozitivă semnificativă în comerțul cu regimul islamic aflat la putere în Iran în 2020, care a crescut la peste 1,8 miliarde de euro."

Regimul iranian a ucis aproximativ 1.500 de protestatari în timpul demonstrațiilor împotriva regimului în noiembrie 2019, potrivit unei anchete Reuters.

Vojoudi, care este purtător de cuvânt al Senatului Congresului Național Iranian , a declarat: "Germania ar fi trebuit să pună capăt tuturor schimburilor comerciale cu regimul aflat la putere în Iran imediat după noiembrie sângeros, fiind cel mai mare partener comercial al Republicii Islamice în UE. Avem nevoie de acțiune din partea Germaniei. Republica Islamică ar fi fericită dacă democrațiile doar îi condamnă crimele fără a lua nicio măsură. Regimul are nevoie să își păstreze parteneriatele comerciale pentru a supraviețui, așa că, pentru a-i opri mașina de ucis, puneți capăt comerțului cu una dintre cele mai brutale tiranii din lume pentru a apăra umanitatea."

Banafsheh Zand, un expert iraniano-american în Republica Islamică, a declarat pentru Post că "noua administrație a Germaniei a început în sfârșit să vorbească dur, adoptând o poziție clară împotriva brutalității acum de neignorat a regimului [lui Ali] Khomeinist."

Ea a continuat că "Cu toate acestea, există, de asemenea, zvonuri că, din cauza penuriei de gaze și petrol impuse Europei de Putin, germanii cumpără, de fapt, petrol din Iran. Acestea fiind spuse, este imperativ ca guvernul german să investigheze istoricul șocant și abominabil al corupției sub conducerea lui Gerhard Schröder și a acoliților săi, cu liderii de la Teheran."

Schröder a fost un fost cancelar social-democrat al Germaniei care a avut relații cordiale cu regimul iranian și este un susținător al președintelui rus Vladimir Putin.

În 2018, The Post a raportat că firma germană de inginerie Krempl din Baden-Württemberg a vândut materiale unor oameni de afaceri iranieni din Teheran pentru rachete chimice. Regimul sirian a folosit rachete chimice iraniene pentru a otrăvi civili sirieni, inclusiv copii.

Tipul de tehnologie germană vândută Iranului pentru producția de rachete chimice ar putea fi folosită împotriva Israelului, susțin experții. Baden-Württemberg este un centru de activitate economică pentru Iran, datorită nivelului ridicat de companii de inginerie din acest stat care doresc să facă afaceri cu Iranul.

Guvernatorul Partidului Verzilor din Baden-Württemberg, Winfried Kretschmann, a refuzat să facă apel la companii să întrerupă legăturile cu regimul iranian.

Organizația pentru drepturile omului Simon Wiesenthal Center l-a inclus pe Michael Blume, controversatul comisar din Baden-Württemberg, însărcinat cu combaterea antisemitismului și a urii față de Israel, pe lista sa cu cei mai mari zece antisemiți din 2021. Wiesenthal l-a acuzat pe Blume, printre altele, că nu a reușit să pună capăt activității pro-iraniene din orașul Freiburg din Baden-Württemberg.

Freiburg are un parteneriat de oraș dual cu orașul iranian Isfahan, care îndeamnă la eliminarea Israelului și este un centru de dezvoltare a programului de arme nucleare al Republicii Islamice.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.