Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Internet de mare viteză: Amazon anunță contracte fără precedent cu trei companii specializate în lansări spaţiale

Internet or Business
smart city oras internet

Amazon a anunţat marţi contracte fără precedent cu trei companii specializate în lansări spaţiale, inclusiv Arianespace din Europa, pentru 83 de misiuni de amplasare pe orbită a câteva mii de sateliţi din constelaţia sa destinată internetului de mare viteză, informează AFP.

Optsprezece dintre aceste lansări vor fi efectuate de Ariane 6 de la Arianespace, o cifră "absolut masivă", care va permite triplarea aproape a comenzilor pentru viitorul lansator, au indicat companiile în marja unui congres spaţial din Colorado (vestul Statelor Unite).

Gigantul american al comerţului online, care se diversifică în special în servicii informatice, a oficializat marţi dimineaţă "semnarea unor acorduri cu Arianespace, Blue Origin şi United Launch Alliance (ULA) pentru furnizarea de servicii de lansare de sarcini grele, în cadrul Proiectului Kuiper, o iniţiativă a Amazon ce vizează creşterea accesului global la bandă largă printr-o constelaţie de sateliţi pe orbita terestră joasă", la o altitudine de aproximativ 600 de kilometri, potrivit Agerpres.ro.

"Contractele prevăd până la 83 de lansări pe o perioadă de cinci ani, permiţând Amazon să implementeze cea mai mare parte a constelaţiei sale de 3.236 de sateliţi", a precizat compania într-un comunicat, revendicând "cea mai mare achiziţie comercială de lansatoare din istorie".

ULA a obţinut cele mai multe contracte, cu 38 de lansări. Acest joint-venture între giganţii americani Boeing şi Lockheed Martin, care operează de la Cape Canaveral în Florida (sud-est), va investi pentru a dispune de o a doua platformă pe acest sit emblematic în istoria spaţială şi care va permite "operaţiuni cu cadenţă ridicată" pentru lansatorul său greu Vulcan Centaur.

La rândul său, Blue Origin, care la fel ca Amazon a fost fondată de miliardarul Jeff Bezos, a primit 37 de lansări, dintre care 15 ca opţiuni pentru lansatorul său gigant New Glenn. Însă, Blue Origin va beneficia şi de pe urma părţii ULA din contract, deoarece construieşte motoarele Vulcan Centaur.

Singurul actor non-american din aceste acorduri, Arianespace, responsabil de comercializarea lansatoarelor europene, va avea aşadar 18 lansări, "un mare moment din istoria" companiei, după cum a comentat preşedintele executiv al companiei, Stéphane Israel, citat într-un comunicat.

Lansările Arianespace vor fi realizate de Ariane 6, noul lansator fabricat, ca în cazul Ariane 5, la Mureaux, în regiunea pariziană, şi care urmează să efectueze prima lansare de calificare la sfârşitul anului.

Contractul aproape triplează jurnalul de comenzi pentru Ariane 6, care conţinea până în prezent 11 lansări.

"Pentru noi, 18 a fost cifra potrivită, atât pentru că ne-am dorit ceva absolut masiv, fiind, de departe, cel mai important contract pe care l-am semnat vreodată, dar, în acelaşi timp am vrut, evident, să ne respectăm angajamentele şi să ne păstrăm disponibilitatea pentru alţi clienţi", pe lângă cele patru lansări anuale destinate instituţiilor europene, a explicat Stéphane Israel pentru AFP.

Nici suma contractului, nici începutul implementării acestuia nu au fost specificate de Amazon sau Arianespace. Însă, Stéphane Israel a declarat că se aştepta la "şase (lansări) pe an, pe parcursul a trei ani". Fiecare misiune Ariane 6 va transporta aproximativ 35 de sateliţi din constelaţia Kuiper, a spus el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.