DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Interviu cu primarul Sectorului 4, Daniel Băluță. `Niciodată nu voi risca viața și sănătatea copiilor noștri. Școlile din sectorul 4 sunt dotate cu ce trebuie`

Facebook
Daniel Baluta

Pe 14 septembrie începe școala. De ceva vreme a devenit o certitudine care a însuflețit atât părinții și copiii, cât și administrațiile locale. Incerte sunt, însă, condițiile în care copiii vor putea merge la școală. Încă se fac planuri de acțiune. Cum anul acesta desfășurarea cursurilor va fi atipică, dictată de nevoia de a proteja sănătatea atât a copiilor, cât și a cadrelor didactice și a personalului auxiliar, autoritățile încearcă să adopte măsuri care să asigure siguranța în comunitatea școlară.

Din păcate, aceste măsuri depind de evoluția pandemiei SARS-CoV-2 și capacitatea administrativă de a o controla. În timp ce, la cel mai înalt nivel în stat, se fac presupuneri și se schițează strategii, o altă certitudine este aceea că cea mai mare parte a responsabilității organizării în condiții de siguranță a cursurilor revine administrațiilor locale, adică primăriilor.

Sectorul 4 al Capitalei a ieșit în evidență, în ultimii 4 ani, prin proiectele îndrăznețe prin care a investit, inclusiv fonduri europene, în educația copiilor. I-am adresat primarului Daniel Băluță câteva întrebări, pentru că am fost curioși să aflăm cum își așteaptă unitățile educaționale din Sectorul 4, elevii.

Reporter: Efervescența pregătirilor pentru un nou an școlar este în toi. Este pregătit Sectorrul 4 pentru a-i primi pe copii la școală?

Daniel Băluță: Suntem nerăbdători să auzim din nou glasurile copiilor pe holurile gradinițelor, școlilor și liceelor din sectorul nostru. Ne gândim și pregătim acest moment încă din luna martie, de la închiderea școlilor din cauza pandemiei SARS-CoV-2.

Până la finalizarea examenelor de Evaluare Națională și Bacalaureat am elaborat proiectul ”Curățenie în școli”, care se referea la consolidarea și modernizarea tuturor clădirilor existente ale școlilor și grădinițelor din sectorul 4.

Apoi, odată cu începerea vacanței mari, ne-am apucat de treabă, pentru că, deși aveam la dispoziție căteva luni, timpul trece foarte repede.

Prima noastră grijă a fost siguranța elevilor și a cadrelor didactice. Am făcut lucrări de reparații, care să asigure, inclusiv, siguranță seismică, amenajări specifice, cum ar fi asigurarea distanțării sociale, marcarea sensurilor de mers – intrare/ieșire, precum și obținerea autorizației de securitate la incendiu. Niciun copil al Sectorului 4 nu va merge la școală în clădiri cu risc seismic 1 sau de incendiu.

Toți copiii Sectorului 4 vor fi sănătoși și în siguranță în școlile noastre.

Reporter: Pentru a fi în siguranță, copiii va trebui să respecte niște măsuri de prevenire a infectării cu noul coronavirus.

Daniel Băluță: Cu certitudine. Și, sincer, mă bazez pe capacitatea copiilor noștri de a fi responsabili. Protejarea împotriva acestui virus este un efort comun, de echipă: noi, administrația locală, administrația centrală, instituțiile statului, cadrele didactice, părinții, copiii. Dacă toți acești oameni acționează integrat, unitar, atunci avem cele mai mari șanse de a învinge noul coronavirus și pericolele aduse de el.

Am instituit un Regulament ce trebuie respectat de fiecare persoană – elev sau cadru didactic, pe perioada șederii în unitatea de învățământ. Bineînțeles, acest regulament propriu al unităților educaționale din Sectorul 4 este armonizat cu regulile generale, impuse de autorități.

Ca medic, am gândit existența unui kit sanitar în fiecare clasă de curs din sectorul 4. Kit-ul, care se completează săptămânal, se compune din substanţe biocide, şerveţele, şerveţele umede, mănuşi, măşti de protecție pentru fiecare copil, viziere și măști pentru profesori, măști pentru personalul auxiliar, astfel încât să dăm posibilitate tuturor copiilor să vină la școală.

Reporter: Este foarte importantă măsura referioare la măștile de protecție. Câți copii și câte măști va primi fiecare copil?

Daniel Băluță: Avem câte 2 măști de protecție din material textil pentru fiecare copil din sectorul 4, care merge la școală. Măștile sunt personalizate pe grupe de vârste.

Reporter: Ce se întâmplă dacă sunt copii care au alergie la măști?

Daniel Băluță: Întradevăr, pot exista și astfel de cazuri. Rare, dar pot exista. Și cum noi ne dorim ca frecventarea cursurilor în clasă să se facă în condiții de siguranță, avem soluții pentru așa ceva. În locul măștilor din material textil, copiii cu un ten sensibil pot purta măști de unică folosință, câtă vreme stau în școală sau în clasă. Dacă și acestea le dăunează, pot purta viziere și avem și bănci asigurate cu separatoare din plexiglas, în care pot sta.

Am adoptat Regulamentul, care în funcție de realitatea cu care ne vom confrunta, poate fi îmbunătățit. El este perfectibil și flexibil.

Reporter: Regulamentul instituie și sancțiuni pentru cei care nu-l respectă?

Daniel Băluță: Avem reguli obligatorii după care se desfășoară activitățile. Rolul regulamentului este acela de a crea o bază solidă pentru toate unitățile educaționale din sectorul 4. Un regulament nu impune sancțiuni. El aduce măsuri, reguli, care respectate ne feresc de situații delicate.

Rolul nostru, ca instituție, este acela de educa oamenii în sensul respectării regulilor, nu acela de a-i sancționa sau speria. Și așa este o stare de tensiune deosebit de pronunțată, atât la nivelul părinților și copiilor, cât și la nivelul cadrelor didactice. Nu vrem să speriem oamenii, ci mai degrabă apelăm la conștiința lor, la puterea lor de conformare și gradul lor de responsabilitate. Nu cred că există vreun părinte care să pună, îm mod intenționat, sănătatea copiilor lui în pericol.

De aceea, am mai spus, toată această acțiune, de aducere a copiilor la școală în condiții de siguranță, este un efort comun. Și fiecare problemă care apare o rezolvăm împreună. Toți trebuie să înțelegem, să acceptăm și să respectăm regulile și legislația în vigoare. Trebuie să înțelegem că o educație solidă pornește de acasă, apoi continuă la școală. Toți suntem implicați în acest lucru. De aceea, cred cu tărie că este foarte importantă această conștiință pe care o are fiecare dintre noi. Cu certitudine vor exista cazuri în care vor apărea infectări cu noul coronavirus. Ce sper eu, este să le putem controla și să acționăm rapid pentru a limita rata de răspândire în rândul elevilor și profesorilor.

Reporter: Cum veți face asta?

Daniel Băluță: Fiecare membru al comunității educaționale are stabilite, foarte clar, niște de îndatoriri.

Suntem pregătiți cu separatoare din plexiglas la fiecare bancă, am redus numărul de bănci din fiecare clasă, iar acolo unde spațiile unităților de învățământ nu au permis respectarea regulilor de distanțare socială, am construit clădiri modulare în care am amenajat săli de clase, laboratoare și tot ceea ce este necesar pentru desfășurarea normală a cursurilor.

Am stabilit circuitele de intrare şi ieşire din unităţile şcolare, care vor fi supravegheate de Poliția Locală a Sectorului 4. Am stabilit modul în care se acţionează în momentul în care un copil este identificat cu simptomatologie specifică infecţiei cu SARS COV 2, când este cazul ca o şcoală să fie închisă, dar şi reglementări ale abordărilor pentru codurile verde, galben sau roşu.

Cadrele didactice, la rândul lor, au o serie de îndatoriri. Ele trebuie să-i instruiască pe copii cum să respecte măsurile de igienă, regulile de distanțare fizică, atât în timpul cursurilor, cât și în timpul pauzelor. Și, foarte important, trebuie să se asigure că toate aceste măsuri vor fi respectate cu strictețe.

Ieșirea de la cursuri se va face urmând, de asemenea, reguli stricte. La finalul orelor, profesorul responsabil care desfășoară ultima oră de curs se va asigura că pupitrelele/ecranele, catedra, mânerele ușii și ale ferestrelor, cuierul, dulapurile vor fi dezinfectate. Totodată, avem nebulizatoare portabile, care vor fi folosite exclusiv în situații de urgență.

Profesorul care a susținut ultima oră de curs se va asigura că elevii vor purta măști de protecție la ieșirea din clasă/unitatea de învățământ și va avea  obligația de a conduce elevii până la ieșirea din unitate, în baza programării făcute de directorul unității de învățământ, păstrând distanțarea fizică.

Cadrele didactice vor păstra, în permanență, legătura cu părinții, care trebuie să le ia temperatura copiilor, iar în caz de febră mai mare de 37,3°C, tuse, dureri în gât, dificultate în respirație sau simptomatologie digestivă nu trebuie să-i trimită la școală. Totodată, aceștia pot solicita unității de învățământ testarea copiilor.

Reporter: Vorbiți de testarea copiilor. Cine va suporta costurile pentru testare? Știm că nu oricine își poate permite acest lucru.

Daniel Băluță: Suntem pregătiți să putem testa absolut toţi copiii din şcolile, liceele, grădiniţele, creşele din sectorul 4 ori de cât ori situaţia epidemiologică ne-o va cere.

Părinții nu trebuie să plătească nimic. Avem deja achiziționate, prin acord cadru, 200.000 teste PCR pentru fiecare coopil și pofesorii din școlile din sectorul 4.

În plus, venim în întâmpinarea părinților care vor să-și vaccineze copiii cu vaccinul antigripal și îi rugăm să se înscrie pe listele noastre, pentru a putea beneficia de acesta.

De asemenea, în acord cu municipalitatea vom avea în fiecare școală câte un cadru medical care va participa la triajul copiilor.

Vreau sa fim alături de părinți, de copii și profesori în această perioadă, pentru că numai împreună putem depăși momentele grele și putem limita rata infectărilor cu SARS-CoV-2.

Datoria noastră este să ținem cont de problemele tuturor și de aceea avem o colaborare foarte bună cu Asociația Națională a Părinților din București, care ne ajută și le transmite tuturor ce trebuie făcut. Asociația, dar și cadrele didactice sunt verigi foarte importante în demersul nostru de a începe un an școlar în condiții de siguranță.

Reporter: Ce faceți dacă apar cazuri de infectare? Răspunde cineva pentru asta?

Daniel Băluță: În acest moment Ministerul Sănătății și Ministerul Educației au luat în calcul și situațiile în care o clasă/o școală își întrerupe cursurile. Evident că noi vom respecta recomandările, dar sunt convins, că în funcție de evoluția situației naționale acestea vor suferi modificări.

Prin Regulamentul de conduită în școlile din sectorul 4 noi vrem să limităm cât se poate de mult aceste situații, care ar trimite din nou copiii acasă, situații care sunt total nefavorabile atât pentru copii cât și pentru părinți. Însă, din nou, apelez la conștiința fiecăruia.

În cazul în care o şcoală se închide, putem pune la dispoziţia tuturor elevilor din unitatea respectivă o infrastructură educaţională. Am achiziţionat deja un număr de 5.000 de tablete, din care 1.000 deja sunt prezente, iar dacă situația o va cere, putem merge până la achiziția a 10.000 de tablete.

Reporter: Aceste tablete vor fi date copiilor în folosință permanentă?

Daniel Băluță: Nu. Aceste tablete au un regim similar cărților de la bibliotecă. Datoria noastră este să asigurăm acces egal tuturor copiilor la educație. Practic, tabletele se împrumută copiilor care au nevoie de ele pentru a beneficia de învățământ online, atunci când nu pot ajunge la școală.

Mai mult, autoritatea locală va asigura și dezinfecția tuturor unităților de învățământ o dată pe săptămână sau ori de câte ori este nevoie, la solicitarea unității de învățământ.

Și pentru că, așa cum am spus mai înainte, combaterea și prevenirea numărului cazurilor de îmbolnăvire cu noul tip de coronavirus se fac prin efort comun, de echipă,  și părinții sau reprezentanții legali au partea lor de responsabilitate. Ei, inclusiv prin propriul lor exemplu, au obligația să-i instruiască pe copii să poarte corect masca de protecție în cadrul unității de învățământ și să le explice importanța și necesitatea purtării acesteia, să evite atingerea suprafețelor comune cum ar fi: balustradă, pervaz,  geam, ușă etc., și să păstreze distanțarea fizică față de ceilalți de cel puțin 1 m, să se spele corect pe mâini, să folosească substanțele dezinfectante.

Reporter: Cum faceți ca acest Regulament să ajungă la cunoștința fiecărui părinte și elev?

Daniel Băluță: Regulamentul a fost în dezbatere publică timp de 3 săptămâni. L-am trimis Ministerului Educației, Ministerului Sănătății, INSP, instituțiilor statului cu responsabilități în domeniu, managerilor de unități de învățământ. Am primit feedback-uri foarte pertinente și am operat modificări substanțiale. Rolul lui este de a îndruma părinții, copii și profesorii ce să facă.

Fiecare copil va primi, la începerea șpcolii, un Regulament tipărit cu care se va duce acasă. Un print al Regulamentului va costa 1,20 lei. Lucrurile acestea vor trece prin Consiliul de Administrație. Regulamentul va fi publicat pe site-ul Primăriei, îl vor primi și pe whatsapp, dacă e nevoie.

Reporter: Vorbeați la începutul interviului de lucrările de modernizare a școlilor din Sectorul 4. Câți bani ați cheltuit pentru toate aceste lucrări?

Daniel Băluță: În perioada 2016-2019 Primăria Sectorului 4 a investit peste 200 de milioane de lei (aproximativ 45 de milioane de euro)  în reabilitarea și modernizarea unităților de învățământ din Sectorul 4.

Pentru anul 2020, avem investiții de peste 82,5 milioane de lei (aprox. 17, 5 milioane de euro). Doar investițiile în reabilitarea, consolidarea și modernizarea grădinițelor au depășit 61,4 milioane de lei (peste 13 milioane de euro). Și nu ne vom opri aici.

Ca părinte, îmi doresc să aduc, atât copiilor, cât și cadrelor didactice, cât mai multe facilități, astfel încât copiii să își dorească și să vină cu drag la școală.

Trebuie să vă spun că în Sectorul 4 al Capitalei funcționează, în prezent, 58 de unități de învățământ preuniversitar de stat, la care sunt înscriși aproximativ 40.000 de copii, școlari și preșcolari.

Pentru toți acești copii, dar și pentru părinți lor, am un singur mesaj:

Dincolo de primar, sunt părinte și niciodată nu voi risca viața și sănătatea fiicei mele. Școlile din sectorul 4 sunt dotate cu absolut tot necesarul pentru a preveni răspândirea virusului SARS-CoV-2. Copiii noștri trebuie să se întoarcă la școală. Fiica mea abia așteaptă să își reîntâlnească prietenii, colegii și profesorii.

Reporter: O ultimă întrebare, vă rog. Vin alegerile locale. Cum veți igieniza școlile în cazul acesta?

Daniel Băluță: Există un flux care stabilește cu câte zile înainte se oprește activitatea didactică. Noi trebuie să garantăm și să asigurăm dreptul fiecărui cetățean la vot.

Sunt convins că și aici va lucra conștiinta fiecărei persoane care va intra în școală și, cu gândul la copiii care își vor relua cursurile la puțin timp după procesul de votare, va respecta cu strictețe măsurile recomandate.

În fiecare săptămână se va face dezinfecția și vă garantez că atunci când va reîncepe școala, se va face în condiții de maximă siguranță. Noi ne vom strădui sa fim gata la timp.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.