Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

INTERVIU cu Sorin Grindeanu: `Am fost și sunt trup și suflet cu acest partid. Niciodată n-aș fi gîndit sau acționat împotriva lui`

captura facebook
Sorin Grindeanu

La aproximativ două luni de la criza politică care a dus la o premieră în România - moțiunea de cenzură împotriva propriului guvern, fostul prim-ministru Sorin Grindeanu vorbește deschis despre acele zile, despre presiunile pe care le-a resimțit și despre viitor. Foarte interesant ce spune despre relația cu Victor Ponta și despre eventuala implicare a serviciilor în zilele în care criza politică era la apogeu.

În context fostul premier confirmă întâlnirea cu Liviu Dragnea și dă detalii interesante despre conținutul discuțiilor cu șeful PSD.

Iată înterviul acordat stiripesurse.ro

Reporter: Se împlinesc două luni de la traumatica moțiune a PSD împotriva propriului guvern. Cum priviți azi lucrurile?

Sorin Grindeanu: Încerc să le privesc detașat. Nu am încă o privire definitivă. A fost multă presiune atunci, nu cred că cineva a înțeles pe de-a-ntregul ceea ce s-a întîmplat de fapt.

REP: Ați provocat o criză politică majoră.

SG: Am crezut că e bine ceea ce fac. Am crezut că PSD poate pierde guvernarea dacă schimbă premierul și n-am vrut ca PSD să piardă guvernarea.

REP: Acum credeți la fel?

SG: Cred cu tărie că sunt și astăzi, precum eram și atunci, un om de partid care nu și-a dorit ca PSD-ul să piardă guvernarea.

Exista desigur îndoieli că nu am procedat bine. Nu am vrut niciodată intenția unei crize politice, nu am vrut ca partidul să sufere din cauza mea. În momentul crizei, am realizat, dar numai după aceea am conștientizat pe deplin, că există interese care urmăresc slăbirea PSD, care vor ca PSD să eșueze.

REP: Nu v-ați dat seama ce riscuri aduce refuzul de a asculta partidul?

SG: Eu sînt membru în PSD din 1995. Am fost și sînt trup și suflet cu acest partid. Niciodată n-aș fi gîndit sau acționat împotriva lui.

REP: Și totuși ați făcut-o.

SG: Poate cîndva o să pot spune și de ce am făcut-o. Poate că trebuia să cred un anumit lucru, poate că trebuia să fac un anumit gest. Deocamdată ceea ce pot spune este că a fost multă confuzie atunci. Multă presiune, multă dezinformare.

REP: Cine v-a presat?

SG: Evenimentele. Aveam impresia că evenimentele pun presiune pe noi, că se încearcă distrugerea guvernării și a partidului, iar ceea ce trebuie să fac eu este să apăr guvernarea și partidul. Eu și acum îmi apăr guvernarea. A fost o guvernare serioasă, solidă, cu rezultate economice palpabile, cu îndeplinirea unei părți serioase din programul de guvernare, mai ales în ceea ce privește creșterea de pensii și salarii.

REP: Nu v-a presat Victor Ponta?

SG: Victor Ponta mi-a oferit ajutorul, iar la momentul respectiv nu exista în spațiul public o discuție despre un alt proiect politic. Un ajutor pe care eu atunci l-am considerat oportun. Vorbim despre fostul șef al PSD și de fostul premier al României.

REP: Acest ajutor s-a dovedit a fi dăunător și pentru dumneavoastră, și pentru partid. Ajutorul a constat în subminarea partidului, a liderului Dragnea - omul care v-a numit în funcție.

SG: Întotdeauna lucrurile par diferite cînd sînt privite din unghiuri diferite și la momente diferite. Atunci, atât eu, cât și Victor Ponta, vorbeam despre un proiect comun, singurul de altfel pe care îl păstrez și astăzi, și anume interesul partidului. Atunci, mi s-a părut că fac bine ceea ce fac.

REP: Și azi vi se mai pare?

SG: Sînt multe lucruri care trebuie să iasă la iveală ca să înțelegem complet ce s-a întîmplat.

REP: Ca de pildă?

SG: Aștept și eu, alături de dumneavoastră.

REP: Dar serviciile s-au amestecat în episodul moțiunii?

SG: Din ceea ce știu eu, nu.

REP: Totuși, cine a stat în spatele dumneavoastră?

SG: Din ceea ce știu eu, nimeni. Sau, cum am mai răspuns atunci, steagul României. Asta mă și face să dorm liniștit. Am conștiința împăcată. Așa am crezut eu atunci că e bine. Nu voi accepta niciodată să particip la un plan de distrugere sau măcar de slăbire a PSD, indiferent al cui ar fi acest plan.

REP: Simțiți o jenă față de colegii de partid? Dacă vă reușea mișcarea, răsturnați, practic, voința politică a partidului, umileați un PSD învingător în alegeri.

SG: Cu certitudine, ar fi trebuit să am o mai bună comunicare cu partidul din care fac parte, cu toți colegii mei. Nu am avut niciodată intenția de a face rău partidului alături de care am câștigat alegerile.

Vă repet, am crezut că partidul va pierde puterea dacă pierde premierul. Am crezut că președintele Iohannis nu mai numește un premier de la PSD.

REP: Și v-ați înșelat.  v-ați înșelat și Liviu Dragnea a avut dreptate. Aveți sentimentul că i-ați înșelat încrederea?

SG: Regret că nu am reușit să am o comunicare mai bună cu președintele PSD, Liviu Dragnea, în timpul mandatului meu. În condițiile unui front deschis al partidului cu forțe care vor să-l slăbească, acest lucru ar fi fost de natură să ne întărească.

Am sentimentul ca lucrurile puteau fi interpretate și în acest sens, ca o trădare, dar am făcut tot ceea ce am făcut din motivele pe care vi le-am spus. Am vrut să păstrez PSD la guvernare și să duc guvernarea la capăt.

REP: Tocmai felul în care ați guvernat e ceea ce vi s-a reproșat.

SG: Aici sînt multe de discutat. Eu consider că am atins obiectivele propuse la termenele propuse. Vorbim aici despre lumea reală, nu despre proiecte pe hîrtie.

REP: Ce veți face mai departe? Veți merge alături de Victor Ponta împotriva PSD?

SG: Eu n-am mers și nu voi merge împotriva PSD. Cu Victor Ponta am discuții politice așa cum am cu mulți oameni politici.

REP: Vă întoarceți atunci în PSD?

SG: Eu n-am plecat niciodată din PSD. Dincolo de statute și regulamente, eu sînt pesedist de la început și voi fi pînă la sfîrșit. Înțeleg care sunt interesele și obiectivele PSD, ca partid aflat la guvernare. Le-am susținut și le susțin în continuare, chiar dacă nu mai sunt eu prim-ministru. Am încredere în guvernarea PSD, care continuă la un nivel bun. PSD nu are nevoie de disensiuni interne, de rupturi la nivel central sau local. Au existat nemulțumiri în trecut, dar cred că, până la urmă, am reușit să le rezolvăm.

REP: Este asta o cerere publică de revenire în partid?

SG: În 2014, organizația PSD Timiș mi-a dat un vot de încredere, iar în 2016 am câștigat alături de echipa mea alegerile. Oamenii ne-au votat pentru că le-am arătat ca putem construi o lume mai bună. Odată cu această victorie, avem și un angajament luat în fața oamenilor care au crezut în noi, în cel mai mare partid politic.

REP: Se aude că v-ați întîlnit cu Liviu Dragnea zilele astea.

SG: Da, am avut o discuție constructivă și, deopotrivă, amicală.

REP: V-a iertat?

SG: S-au spus foarte multe lucruri. Nu cred că a trecut cu totul peste ceea ce s-a petrecut, dar a arătat multă înțelegere. Mi-a vorbit despre tinerețe și despre tentații, despre loialitatea față de partid și despre datoria față de țară. Aș zice că mi-a vorbit părintește. Sper că ceea ce s-a întâmplat îmi va aduce un plus experienței politice, un plus pe care îmi doresc să-l folosesc in continuare în interiorul partidului.

Când doi oameni maturi care își doresc stabilitate pentru această țară stau din nou la aceeași masă, este clar că își doresc amandoi un partid puternic și nedivizat care să guverneze spre binele cetățenilor.

REP: În momentul moțiunii vorbeați despre "adevăratul Sorin Grindeanu". Care e adevăratul Sorin Grindeanu?

SG: Același Sorin Grindeanu pe care l-ați cunoscut- deschis mereu pentru a aduce ceva în plus experienței sale, dispus a învăța ceva din această experiență dureroasă. Un Sorin Grindeanu mai înțelept.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.