Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO |Interviu Zelenski: Rusia a început să-și 'pregătească societatea' pentru o eventuală utilizare a armelor nucleare

foxnews.com
oras razboi

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a îndemnat liderii mondiali să acționeze și să-l oprească pe președintele rus Vladimir Putin, în timp ce avertizează că Moscova a început pregătirile pentru posibila utilizare a armelor nucleare, relatează foxnews.com.

"Încep să își pregătească societatea", a declarat Zelenski în timpul unui interviu acordat BBC la palatul prezidențial din Kiev. "Asta este foarte periculos. Ei nu sunt pregătiți să o facă, să o folosească, dar încep să comunice. Ei nu știu dacă o vor folosi sau nu. Cred că este periculos chiar și să vorbim despre asta".

Vineri, Joe Biden a provocat o adevărată frenezie pe rețelele de socializare când a declarat că Putin "nu glumește când vorbește despre utilizarea armelor nucleare tactice", adăugând: "nu ne-am mai confruntat cu perspectiva Armageddonului de la Kennedy și criza rachetelor din Cuba".

Casa Albă a apărat comentariile lui Biden, spunând: "Acest tip de retorică iresponsabilă pe care am văzut-o nu este un mod de a vorbi pentru liderul unui stat cu arme nucleare, iar președintele a spus foarte clar acest lucru".

Secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a declarat reporterilor de la bordul Air Force One că oficialii "nu au văzut niciun motiv pentru a ne ajusta propria poziție nucleară strategică".

"Nici nu avem indicii că Rusia se pregătește să folosească în mod iminent arme nucleare", a adăugat ea.

Retorica și politica lui Putin au devenit mai agresive după ce Ucraina a obținut câștiguri semnificative și a respins armata rusă în regiunea Donbas, avansând 25 de mile într-o singură zi, săptămâna aceasta, după ce Putin a afirmat că a anexat regiunea rebelă ca parte a Rusiei. Luna trecută, Putin a aprobat mobilizarea parțială a armatei ruse, permițându-i să convoace un proiect, ceea ce a făcut ca bărbații ruși să fugă din țară pentru a evita serviciul militar în ceea ce s-a transformat într-o campanie extrem de dificilă pentru Moscova.

Acest lucru l-a împins pe Putin într-un colț din care criticii se tem că va lua cele mai drastice măsuri. El a amenințat din nou că va folosi "orice forță necesară", inclusiv arme nucleare, pentru a apăra ceea ce el consideră a fi teritoriul rusesc de alte națiuni.

Rebekah Koffler, fost ofițer al Agenției de Informații a Apărării și autoarea cărții "Putin's Playbook: Planul secret al Rusiei de a învinge America", a declarat pentru Fox News Digital că Zelenski este îngrijorat și are motive să fie, deoarece amenințarea lui Putin de a folosi o armă nucleară rămâne o "posibilitate reală" pe care liderii occidentali ar putea să o provoace neintenționat prin retorica lor.

"Zelensky vrea ca SUA și NATO să lovească preventiv Rusia pentru a-l împiedica pe Putin să dezlănțuie Armaghedonul asupra Ucrainei, dar, fără să vrea, Zelenski, precum și Biden... intensifică escaladarea", apune Koffler, explicând că ceea ce ei văd ca pe un factor de descurajare nu face decât "să îi alimenteze paranoia".

"Putin o vede ca pe ultima și decisivă bătălie pe care nu are cum să o piardă, deoarece miza este de natură existențială pentru Rusia și pentru Putin", a adăugat ea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.