Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

INTERVIU - Gabriela Szabo: obiectiv major pentru 2015

Gabriela-Szabo

Fosta mare sportivă, Gabriela Szabo, actual ministru al Tineretului și Sportului anunță, de Ziua Națională a României, un obiectiv strategic pentru anul 2015. Gabriela Szabo susține că este nevoie de un plan strategic al României pentru Olimpiada de la Rio, din 2016.

Reporter: De ce iubiți România, care este principalul motiv pentru care sunteți mândră că v-ați născut în România?

Gabriela Szabo: Aici m-am născut și se spune că ai un legământ cu pământul pe care te naști; legământul meu a fost să performez sub culorile României și consider că am adus mândrie în inima fiecărui român, totodată, datoria mea este să duc bătălia mai departe pentru sportul românesc, și din scaunul de ministru. Aici sunt oamenii dragi și aproape sufletului meu, familia.

Reporter: Dumneavoastră sunteți originară din județul Bistrița-Năsăud, Transilvania. Care este legătura pe care o aveți azi cu orașul de baștină? Cum ați reușit să păstrați această conexiune în timp?

Gabriela Szabo: M-am născut la Bistrița, un oraș din Transilvania de o frumusețe excepțională, cu oameni extraordinari și cu o tradiție de peste 750 de ani. Nu sunt singurul sportiv care a adus mândrie acestei comunități, Bistrița este un oraș care a dat nume mari nu doar în sport, dar și în alte domenii. După cum știți am plecat din Bistrița încă de la o vârstă fragedă, însă aici au rămas familia și prietenii din copilărie.

Reporter: Deseori, ați purtat steagul României pe umeri, l-ați ridicat pe podium. Ce simțeați în acele momente?

Gabriela Szabo: Este adevărat, am purtat de nenumărate ori pe umeri steagul țării mele și , de fiecare dată am fost mândră de acest lucru. Totdeauna trebuie să ai un ideal pentru a putea învinge; acel ideal este forța care împinge determinarea la nivelul excelenței, iar la nivel olimpic, între atleți care au gravat puternic în istoria sportului idealul suprem este șara ta – în cazul meu, bineînțeles, România.

Reporter: Care credeți că este principalul motiv pentru care ați reușit să obțineți atâtea medalii? Au fost momente în care ați fi vrut să renunțați din cauza greutăților întâmpinate?

 

Gabriela Szabo: Consider că am întâlnit obstacole extrem de dificile, dar dacă n-ar fi fost acest nivel extrem de ridicat, poate că n-aș fi ajuns să fiu numită în 1999 cel mai bun sportiv european și al lumii. Aceste obstacole m-au făcut să dau ce e mai bun din mine și m-au determinat să aduc atletismul românesc, asemenea altor colegi, la rang de excelență. Iar steagul României, să-l urc pe cea mai înaltă treapta a României. Sunt mândră că am putut să fac acest lucru pentru țara mea și pentru români.

 

În viață, în general, oriunde ne-am afla și orice am face, ne lovim de obstacole, este uman. Mai ales când vrei să faci ceva în viață, să lași ceva în urma ta. Motivul pentru care am avut aceste reușite, este unul destul de simplu, mi-a plăcut ceea ce am făcut și am muncit enorm pentru a fi cea mai bună din domeniul meu.

Reporter: Ce ați reușit să schimbați de când sunteți ministru al Tineretului și Sportului?

Gabriela Szabo: Cred că am putea să facem un interviu doar pe această temă. De când am venit ca ministru până în momentul acesta au trecut numai nouă luni, însă au fost niște luni, aș spune, pline de rezultate. Am început o refromă la baza sportului, adică la Legea Sportului, am îmbunătățit și modificat normele financiare, care au fost adoptate de Guvern în ședința din 26 noiembrie, am continuat programele pentru susținerea sportului prin derularea Proiectului ”Pierre de Coubertin”, dar, cel mai important, am dat drumul la investiții pe zona de infrastructură sportivă : CSN ”Piatra Arsă”, CSN ”Snagov”, CSN ”Lia Manoliu” . Demersurile sunt ample, atât la nivel strategic, cât și pragmatic, așa cum v-am menționat anterior.

Reporter: Care este îndemnul dumneavoastră pentru tinerii care se tem să își încerce norocul în sport, sau în alte profesii care le-ar aduce succesul?

Gabriela Szabo: În primul rând să nu se teamă de eșec, eșecul este un pas implicit al învățării și al succesului. să aibă încredere în ei și în reușita lor și să fie mânați în ceea ce fac de pasiune și nu de potențialele avantaje materiale. Dacă ești bun în ceea ce faci și dacă ești harnic, recunoașterea și valoarea apar natural. Consider că tinerii, la ora actuală, nu mai sunt suficient de motovați, nu mai trăiesc pasiuni profunde, nu mai au idealuri de nestrămutat și acest lucru se datorează și educației. Tinerii trebuie sprijiniți să se descopere, să descopere lumea din jurul lor, să-și descopere pasiunile, iar acestea să fie puse în realitate la rang de excelență. Astfel, viața lor, indiferent de intensitatea muncii depuse, va fi sub semnul pasiunii.

Reporter: Cum credeți că ar trebui ca România să își prețuiască oamenii valoroși? Cum ar trebui încurajați tinerii de azi pentru a reuși în viață?

Gabriela Szabo: Este o întrebare delicată, eu nu pot să răspund pentru ce ar trebui să facă alții, în ceea ce mă privește, la Ministerul Tineretului și Sportului (MTS), dar și înainte, m-am concentrat pe programe care să pună în centrul lor oamenii, în cazul de față, sportivii de performanță și mare performanță. De când am preluat mandatul la MTS am dus o luptă continuă pentru a îmbunătății condițiile de lucru și de antrenament pentru oamenii valoroși din sport, prin investiții în infrastructura sportivă, prin mărirea indemnizațiilor și prin introducerea meseriei de ”sportiv de performanță” în COR.

Totuși, consider că demersul este unul ambivalent, de parteneriat. România, ca stat, trebuie să-și recunoască valorile, dar și oamenii valoroși trebuie să prețuiască România.

Reporter: Cum credeți că ar trebui să fie țara noastră pentru generațiile ce vor urma?

Gabriela Szabo: Omul sfințește locul, fiecare generație își lasă propria amprentă asupra țării și societății în care trăiește. Eu sper să lăsăm o țară mai bună pentru ca cei ce ne urmează să poată performa. Sper să putem ridica nivelul pentru ca noile generații să nu trebuiască să o ia de la capăt.

Reporter: Este pregătită Gabriela Szabo pentru 2015? Ce planuri aveți pentru anul care va veni?

Gabriela Szabo: Pentru 2015 am în plan continuarea reformării sportului românesc și aici mă refer la propunerile de modificări legislative, în special pe legea Sportului, continuarea reformelor pentru eficientizarea activității Ministerului Tineretului și Sportului, continuarea investițiilor în infrastructură și mai ales în oameni. Dar, așa cum am mai precizat și în cadrul altor interviuri, vom lansa Cartea Albă a Sportului Românesc – Obiectiv Strategic Jocurile Olimpice de Vară, Rio 2016.

Citește mai departe AICI

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.