Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Interviu la Ministerul Justiției - Bogdan Licu propune înființarea unui serviciu tehnic la nivelul PG! Care este explicația procurorului general

Agerpres
bogdan licu

Procurorul general interimar Bogdan Licu a anunţat luni, în cadrul interviului susţinut la Ministerul Justiţiei pentru funcţia de prim-adjunct al procurorului general, că unul dintre principalele sale obiective este înfiinţarea unui singur serviciu tehnic la nivelul Ministerului Public, care să fie utilizat pentru executarea mandatelor de supraveghere în marile cazuri de corupţie şi criminalitate organizată.

El a precizat că acest serviciu unic ar trebui să se afle sub coordonarea directă a procurorului general, urmând să fie constituit prin comasarea celor trei servicii tehnice existente, cu o schemă de personal "adaptată necesităţilor" din punct de vedere numeric şi al pregătirii profesionale, dar şi cu dotări corespunzătoare.

"Acest serviciu urmează să fie implicat în cauzele complexe, de corupţie la nivel înalt, de crimă organizată. În celelalte cazuri, procurorii urmează să apeleze în continuare la structurile specializate ale Ministerului de Interne. În prezent, în cadrul Ministerului Public funcţionează trei servicii tehnice, unul la PICCJ, unul la DNA şi unul la DIICOT. Niciunul dintre acestea nu asigură însă condiţiile necesare bunei desfăşurări a activităţii, având în vedere lipsa dotărilor şi a personalului calificat. Cu excepţia DNA, majoritatea mandatelor de supraveghere tehnică sunt puse în executare cu structurile specializate din cadrul Ministerului de Interne", a explicat Bogdan Licu, conform agerpres.ro.

Bogdan Licu dezvăluie de ce nu a intrat în cursa pentru șefia Parchetului General: 'Nu am vrut să afectez imaginea instituției'


El a adăugat că activitatea de urmărire penală a avut de suferit în ultimii ani în urma deciziei Curţii Constituţionale prin care structurile specializate ale serviciilor de informaţii nu mai puteau fi folosite în anchete.

"Ulterior deciziei CCR 51/2016, procurorii nu au mai putut apela la structurile SRI specializate în acest sens, acest lucru conducând la dificultăţi majore în punerea în aplicare a mandatelor de supraveghere tehnică, mai ales pe componente de filaj, înregistrări ambientale, pătrunderi în spaţii în care se desfăşoară sau se pregătesc activităţi infracţionale, cu repercursiuni grave în ceea ce priveşte activitatea de urmărire penală. Ministerul Public nu are personal calificat şi nici dotarea tehnică necesară, extrem de costisitoare, în vederea realizării unor astfel de activităţi. Disiparea resurselor între cele trei servicii nu are nicio justificare", a spus procurorul general interimar.

Un fost ministru de Finanțe TRAGE SEMNALUL de ALARMĂ după anunțurile lui Orban: Se ASCUNDE o situație gravă


Licu a menţionat că, în cazul în care propunerea sa va fi luată în considerare de viitorul procuror general şi de ministrul Justiţiei, a identificat o sursă externă de finanţare nerambursabilă pentru operaţionalizarea serviciului.

Interviurile candidaţilor pentru funcţiile vacante de adjuncţi şi şefi de secţie din Parchetul General, DNA şi DIICOT au început luni, la Ministerul Justiţiei, fiind programate să se încheie pe 31 ianuarie.

Procurorul general interimar, Bogdan Licu, este singurul candidat admis la interviul pentru funcţia de prim-adjunct al procurorului general. Tot luni este programată să-şi prezinte proiectul în faţa comisiei şi Maria Magdalena Militaru de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, care este unic candidat pentru funcţia de adjunct al procurorului general.

Candidaţii admişi la interviu au la dispoziţie 30 de minute pentru susţinerea proiectului şi 60 de minute pentru întrebări şi răspunsuri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.