Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

INTERVIU - Politologul Daniel Şandru, despre un eveniment de excepţie

daniel sandru

Alexandru Petria: - Daniel Șandru, revista de cultură ”Timpul”, al cărei director ești, organizează în această săptămână un eveniment important...

Daniel Șandru: - Este punctul culminant al unui proiect amplu, Campania „Oamenii Timpului”, aflată acum la a doua ediție, un proiect inițiat de publicația noastră, organizat de Asociația Revistei „Timpul” și produs de Adenium, în parteneriat cu Primăria Municipiului Iași și Consiliul Județean Iași. Mai exact, sâmbătă seara, în Sala Mare a Teatrului Național „Vasile Alecsandri”, va avea loc Gala Extraordinară „Oamenii Timpului”, în cadrul căreia vor fi premiate 10 personalități de excepție din aria de desfășurare a Campaniei, ce include cele 6 județe ale regiunii de nord-est, precum și orașele Cernăuți, respectiv Chișinău. Zece „Oameni ai Timpului”, câte unul pentru fiecare dintre următoarele categorii: literatură, arte, educație și cercetare, memorie și istorie, diplomație publică, societate civilă, jurnalism, tinere valori, sănătate și antreprenoriat; zece valori autentice, cărora le aducem cuvenita reverență din partea comunității, urmare a unui proces de identificare care a început în luna august și care a însemnat, în date matematice, 9 conferințe de lansare a Campaniei, 800 de propuneri de nominalizare înregistrate pe platforma www.oameniitimpului.ro, 80 de nominalizați rămași în competiție ca urmare a unei prime evaluări a Juriului Național, 6 Gale Locale de prezentare a nominalizaților, peste 200.000 de voturi primite de aceste personalități, în total, din partea publicului, la care s-au adăugat Colocviile „Oamenii Timpului”, desfășurate în noiembrie, în cadrul cărora au avut loc 4 conferințe susținute de membrii Juriului Național din domenii precum literatura, artele, societatea civilă și istoria. Așteptăm să aflăm premianții, pe care îi vom ști după întrunirea de vineri a Juriului Național al Campaniei, care se va desfășura la Muzeul Unirii din Iași începând cu ora 17.00, urmând ca aceștia să fie aduși în atenția publicului în cadrul Galei Extraordinare de sâmbătă.

- Mi-a trecut pe la ureche că ”Oamenii Timpului” o să primească și mai multă amploare în viitor, că se intenționează acoperirea ariei geografice a țării. Corect?

- Într-adevăr, sperăm ca, odată cu cea de a treia ediție, Campania să devină națională, incluzând, în continuare, orașele Cernăuți și Chișinău, tocmai în ideea de a realiza ceea ce numim „marea unire culturală”, în deplin acord cu sloganul pe care l-am asumat: „preluăm trecutul, premiem prezentul, pregătim viitorul”. Asta, în condițiile în care în 2016 se împlinesc, pe 15 martie, 140 de ani de la înființarea publicației „Timpul”, un moment pe care ne gândim să-l marcăm inclusiv prin extinderea Campaniei „Oamenii Timpului” la nivelul întregii țări. Sperăm să avem susținere, astfel încât această proiecție să devină realitate.

- Ai emoții pentru Gala de sâmbătă?

- Emoțiile sunt de neevitat, cu atât mai mult cu cât Gala va fi transmisă în direct de Realitatea TV, partenerul media principal, începând cu ora 20.00. Sunt multe detalii legate de organizare, care trebuie luate în considerare, dar am convingerea, cunoscându-i pe colegii mei, cei din echipa proiectului, că absolut nimic nu va fi lăsat la voia întâmplării. Dacă acest proiect este o reușită, lor li se datorează, în primul rând, după cum un aport maxim l-au avut publicul și, în mod evident, nominalizații și membrii Juriului Național. Când îți anunți intenția de a premia profesioniștii, trebuie să asumi acest lucru ca pe un exercițiu al excelenței. Or, colegii mei de la Adenium, cei din redacția „Timpul” și cei din Asociația Revistei sunt, fără dubiu, profesioniști.

- Fiind la sfârșit de an, n-am cum să nu te întreb ce-ți dorești pentru 2016?

- Aș vrea ca revista de cultură contemporană „Timpul” să-și continue drumul ascendent pe care îl cunoaște din 2014 încoace și care este recunoscut ca atare nu doar ca act cultural în sine, ci și ca statut jurnalistic, și spun asta pentru că, de regulă, revistele culturale (cele mai multe, în România, literare, de fapt) nu respectă standarde jurnalistice minimale. Or, eu văd evoluția „Timpului” în termenii jurnalismului cultural și sunt convins că acesta este drumul pe care trebuie să continuăm. Apoi, mi-aș dori să pot duce la capăt un volum de publicistică și să reeditez cartea mea de povești pentru copii, „Povești din Lumea Dealului”. Iar dacă proiecția națională a Campaniei „Oamenii Timpului” va deveni realitate, la cea de-a treia ediție, nu aș putea decât să fiu foarte mulțumit.

Interviu realizat de Alexandru Petria

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.