Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

INTERVIU Valeriu Gheorghiță din Grecia, despre campania de vaccinare: 'A trebuit să o tratăm ca pe o campanie militară'

www.ekathimerini.com
Marios Themistokleou
  • Marios Themistokleous, cel care a gândit campania de vaccinare din Grecia, a oferit un interviu publicației ekathimerini.com despre modul în care decurge campania în țara elenă.
  • STIRIPESURSE.RO redă principalele idei transmise de medic, mai ales că românii își petrec concediile în Grecia.
  • Themistokleous este neurochirurg și tată a trei copii, dar și secretar general în Ministerului Sănătății.
  • „Mi-am dat seama cât de mare a fost (n.r.: problema) în decurs de o săptămână de la atribuirea proiectului. M-am gândit: Nu este ceva ce putem aborda cu mijloace tradiționale. A trebuit să o tratăm ca pe o operațiune militară”, își amintește el.

Iată ce i-a spus ministrului sănătății, Vassilis Kikilias, care a susținut planul, înainte de a se arunca în sarcina de a proiecta programul de vaccinare în masă al Greciei. „Frigiderele pentru temperaturile foarte scăzute cerute de vaccinul Pfizer, de exemplu. Apoi, am estimat inițial o rată de aproximativ 2 milioane de vaccinări pe lună, așa am ajuns la 1.018 centre de vaccinare. Cu acest număr, am început practic să construim structura planului de vaccinare, pe care nimeni la acea vreme nu a crezut-o posibilă sau nu avea încredere în el. Care a fost factorul necunoscut în plan? Vaccinurile. Am avut doar o idee aproximativă despre câte vaccinuri vor furniza companiile”, spune el.

Themistokleous a început să lucreze și a proiectat planul, supranumit „Eleftheria” (Operațiunea Libertate) de către guvern, într-un scurt document.

„Eu personal înnebunesc când aud o mulțime de soluții necunoscute și complicate la o problemă care în practică devin mai degrabă cauza eșecului decât succesul”, comentează el.

Planul a fost ajustat în cooperare cu Comitetul Național de Vaccinare, cu președintele său, Maria Theodoridou, descriindu-l ca fiind „sănătos din punct de vedere științific” și conținând cunoștințele și moderarea necesare.

Thistokleous arată că oamenii care implementează planul au avut noroc, deoarece trei sau patru dintre obstacolele inițiale au fost depășite rapid. Problema cu frigiderele pentru temperaturi de -80 grade Celsius a fost rezolvată datorită donațiilor făcute de companii private. „Asta ne-a eliberat într-adevăr, pentru că cum poți pune la licitație ceva când nici măcar nu poți descrie exact ce este?” el spune.

Următorul pas a fost să ia legătura cu Ministerul Guvernării Digitale, pe care el îl descrie ca „o echipă de oameni de știință și tehnicieni excelenți”, care i-au devenit prieteni de-a lungul timpului.

„Am proiectat și implementat un proces end-to-end complet digitalizat, petrecând câteva nopți foarte dificile până când am reușit. A existat și problema aprovizionării, care este masivă, chiar dacă s-ar putea să nu pară așa.”

Themistokelous explică faptul că sistemul de aprovizionare cu vaccin a fost conceput în cooperare cu ministerul și președintele Institutului de Cercetare și Tehnologie Farmaceutică, o filială a Organizației Naționale pentru Medicamente, și președintele acestuia, Dimitris Pantazis. Au fost aduși și militari pentru că era singurul corp cu cunoștințele necesare.

„Aveți nevoie de oameni care înțeleg logistica - că avem nevoie de atât de multe vaccinuri pentru a ajunge la aceste centre în X timp”, spune el.

HQ este un spațiu deschis în clădirea secretariatului din suburbia Maroussi din nordul Atenei, explică Themistokleous. Tot acolo s-a întrunit comitetul de organizare. „Ne-am adunat acolo la 19:00, în fiecare zi, indiferent de sărbători sau de sfârșit de săptămână, în primele luni”, spune el, adăugând că la aceste întâlniri au participat toți oficialii guvernamentali relevanți. „Fiecare problemă trebuia abordată fără întârziere”, subliniază el.

Următoarea provocare a fost organizarea imunizării lucrătorilor din domeniul sănătății. A existat o oarecare ezitare din cauza naturii fără precedent a întregului lucru, spune Themistokleous, adăugând că „climatul s-a schimbat în totalitate când primii cetățeni vârstnici au început să meargă la centrele de vaccinare”. El spune că aceste hub-uri erau o rază de „optimism în întuneric”.

„Este ca nașterile în spitale. Nașterile sunt unul dintre puținele lucruri care aduc bucurie într-un spital. Vaccinurile au dat naștere speranței și aceasta a fost o bucurie după multe luni de tristețe”, spune el, continuând să-și exprime mulțumirile din toată inima fiecărei persoane aflate în prima linie.

Întrebat despre momentul în care oferta de vaccinuri din Grecia va depăși cererea, Themistokleous spune că va depinde de livrările de la Pfizer / BioNTech în ultimul trimestru al anului. El mai spune că unele dintre diferențele dintre statele membre ale Uniunii Europene se datorează diferitelor rate de absorbție ale vaccinului AstraZeneca. „Putem efectua între 125.000 și 130.000 de vaccinuri pe zi cu centrele pe care le avem în prezent. Dacă Johnson ne-ar trimite brusc un volum mare de vaccinuri, am putea transfera capacitatea acolo unde este necesar pentru a face aceste vaccinuri", spune el.

Themistokleous spune că zvonurile legate de problemele cu AstraZeneca au avut, de asemenea, un efect negativ asupra absorbției celorlalte vaccinuri. "În primul rând, doar o mână de incidente au fost raportate din 1,1 milioane de vaccinări", spune el. El adaugă că decizia comitetului de vaccinare de a restricționa grupele de vârstă care primesc vaccinul Astra Zeneca a fost determinată de o scădere a ratelor de transmitere Covid-19. Acest lucru, a spus el, s-ar putea schimba din nou.

„Limitele (n.r.: vârstei) pot fi revizuite din nou, până la vârste mai mici. Acest lucru s-a întâmplat deja în majoritatea țărilor Uniunii Europene”, spune el.

În încercarea de a combate ezitarea vaccinului, Themistokleous a contactat primarii și alți oficiali ai comunității din anumite părți ale Greciei, unde ratele de vaccinare au fost lente.

„Dacă cineva din orice parte a Greciei îmi cere să trimit atât de multe vaccinuri chiar acum, deoarece nu au suficiente, le voi trimite mâine”, spune el.

Întrebat despre obiectivul de acoperire a vaccinării la nivel național de 70% pentru a atinge un „perete de imunitate”, Themistokleous spune că este încrezător că rata va fi realizată în categoriile peste 60 de ani, care sunt, de asemenea, cu un risc mai mare de spitalizare și deces. „Va fi nevoie de multă muncă în grupele de vârstă mai tinere, dar rata va crește treptat. Estimez că vom ieși din vară cu o rată de 60-70%.

Themistokleous adaugă că unul dintre planurile de accelerare a vaccinărilor este crearea de centre care nu necesită programări, în toamnă.

„Este un proiect uriaș, dar și foarte interesant și aș vrea să-i mulțumesc primului ministru pentru că mi-a încredințat un astfel de demers”, spune oficialul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.