Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

INTERVIU - PSD s-a sinucis cu ceasuri Rolex și mașini scumpe

monitorulab.ro
Ponta - ironic

SOCIOLOGUL Alfred Bulai a explicat, intr-un interviu acordat stiripesurse.ro, ce s-a intamplat la alegerile prezidentiale. În opinia sa, actuala conducere a PSD a fugit ca dracul de tamaie de bazele doctrinare ale partidului și acest lucru l-a adus in partid chiar Victor Ponta insusi. PSD și-a sapat propria groapa prin ceasuri Rolex și mașini scumpe. În ceea ce privește campania electorala, Ponta și PSD au facut un șir întreg de gafe impardonabile:

- Cum vedeti alegerile prezidentiale si comportamentul alegatorilor la urne?

- In tara asta sunt mai multi anti-PSD-isti decat PSD-isti si asta a fost permanent problema PSD-ului. Acum au fost doua lucruri. Pe de-o parte, PSD-ul a facut multe greseli pe ultima suta de metri, greseli care au dinamizat exact votantul nemultumit de partide in general. Ma refer la cel care era votant pro-cineva, la oameni care au votat negativ si care au venit la vot doar ca sa voteze impotriva PSD-ului, oameni care in mod normal nu declara in sondaje ca participa la vot sau oameni care in mod obisnit nu voteaza. Pe de alta parte, chiar handicapul lui Iohannis a contat, Iohannis are probleme uriase din punctul meu de vedere, iar pentru cei care voteaza anti-sistem a fost un criteriu de selectie, adica unul d-asta va trebuie, pentru ca Iohannis nu are aproape nicio tangenta cu politica si din acest motiv votantul anti-sistem zice ‚Asta e cel mai bun, unul din acesta vă trebuie’.

Votantii anti-PSD au fost starniti serios in ultima saptamana de campanie de catre Victor Ponta, printr-o agresivitate foarte mare a campaniei, in conditiile in care nu avea de ce, el statea, teoretic, mai bine decat Klaus Iohannis. Imaginea publica, cand tragi pe ultima suta, foarte, foarte tare, este ca transferi credit celuilalt, lumea are impresia ca lupta nu este egala, ca celalalt are sanse mai multe si de aceea esti asa agresiv, iar aceste gesturi electorale au tras in jos scorul. Victor Ponta trebuia sa-si ia concediu in ultima saptamana de campanie, nu avea ce sa caute la TV, in vizite, a dat sentimentul ca e foarte agresiv in campanie, ca incearca sa ia cu disperare totul si cand ai aceasta disperare imaginea pe care o creezi este ca nu esti sigur de vicotrie. In acel moment, anti-PSD-isti care credeau ca nu poate pierde Ponta, au inceput sa creada si au venit la vot. Ponta, daca-si lua concediu in ultima saptamana, cel putin 10% din voturi le castiga.

Greselile de comunicare pe Diaspora au facut sa creasca exorbitant numarul de votanti si acolo si in tara. Primele reactii ale lui Ponta au fost total deplasate, a zis ca ‘Da, dle, ca nu se mai fura acum’. Mesajul asta enerveaza cand stai de 5 ore sa votezi. Ce rost are sa dai o asemenea replica proasta? De fapt el a creat senzatia ca se impiedica votul in Diaspora pentru ca este impotriva lui, ceea ce a facut lumea sa fie si mai disperata sa voteze. Daca ar fi organizat de asa natura incat sa nu fie niciun fel de problema va garantez ca jumatate din cei care au votat in Diaspora nu mai ieseau la vot, ei au fost intaratati de reactia din ultima saptamana cand se arunca cartoful fierbinte de la unii la altii, ca nu se poate, ca nu-stiu-ce. A parut clar pentru oameni ca Ponta e disperat ca pierde voturi si tocmai de aceea oamenii care sunt anti-PSD au avut o miza, si-au dat seama ca sunt puternici si ca are sens sa vina la vot.

- Cum poate sa scape PSD de votul negativ?

- Votantul anti-PSD este strucutural, este din anii 1990, asta e motivul pentru care pana cand nu s-a lepadat de Satana, dl Oprescu nu a putut sa fie primar la Bucuresti. Cum s-a deparat de PSD si mai ales cu scandal, a parut victima si a castigat. A ramas amprenta asta in populatie si PSD-istii nu au putut niciodata fizic sa aiba mai mult de jumatate din populatia tarii.

E si o mare problema de lider. Dl Ponta a venit cu propriul bagaj de probleme. Prima problema pe care o are dl Ponta si pe care o au o mare parte din liderii PSD este urmatoarea: ei s-au departat de stanga ca dracul de tamaie, adica ei nu inspira imagistic stanga. Ei au invatat un laitmotiv idiot, ca stanga acum nu mai e ca pe vremuri, stanga acum e cu ceasuri Rolex la mana, sunt imbracati dischisit, sunt aranjati, ca nu mai e stanga aia, acum e stanga europeana. Ba, manca-v-ar tata, o fi in Germania asa, o fi in Anglia asa, dar, in Romania, saracii care iubesc stanga nu arata ca voi. Daca mergeti dumneavoastra la Romexpo cand au ei Congres, BMW-ul este cea mai amarata masina de acolo. Departarea s-a facut serios de populatie, pentru ca cei care doresc social-democratie nu-i mai simt.

Asta e o problema generala a PSD-ului si implicit a dlui Ponta. Prima oara cand am vazut o tableta, acum cativa ani, la dl Ponta am vazut-o. Este si un gest de fronda, de afisaj al unei conditii care este destul de contrara cu partidul, deci PSD trebuie sa-si caute un lider mai de stanga. Ei acum sunt super-performanti la votul de retea, dar le trebuie o reforma la nivel de imagine.

Inca ceva, legat de varsta dlui Ponta. Tinerii nu voteaza tineri, sa ne intelegem. Tineretea este un handicap pentru dl Ponta. In parlamentare poti, se voteaza partide, dar la prezidentiale e altceva, trebuie sa inspiri un anumit gen de maturitate, pe care dl Ponta, prin multe replici, are stangacii, glume neavenite, adica lucrurui care nu sunt facute de un politician cu experienta, precum chestia cu floricele, il vedeti pe Iliescu spunand asa ceva?

- Eu nu prea vad in PSD lideri social-democrati pur-sange care sa se intoarca la originile doctrinare.

- Aveti perfecta adreptate. Am vazut ultima sa emisiune electorala de la Antena 3, in care a adus niste tineri de la partid, niste copii de fițe, toți cu scoli in strainatate. Bai, sunteti socialisti, aduceti si voi niste oameni de la tara care au reusit in viata. Adica lumea e tampita? Marea parte a populatiei nu-si permite sa-si trimita copii la scoala nu in strainatate, ci in Bucuresti sau in marile orase din Romania.

Vor sa arate ca sunt fitosi? Bravo lor, dar asta nu e social-democratie, nu e de stanga, repet, intr-o tara ca a noastra, saraca. Deci au facut greseli impardonabile.

Valul doi din PSD este val de politicieni de costum si cravata non-stop. Nu vad si eu pe niciunul prin pulover, nu demnitar ca ala trebuie sa vina in costum oficial, dar mai veniti si in pulover, frate, nu stiu, voi sunteti doar la costum si cravata si vreti sa va voteze nea Gheorghe care are pantalonii carpiti de 20 de ani? Nu poti sa te afisezi la o distanta astronomica de populatia care te voteaza. Va aduceti aminte ca Iliescu mai avea si el o basca, da? Trec peste faptul ca sunt plini de tehnologie, ceasuri scumpe. Pai ganditi-va ca asta se vede la TV, dar oamenii vad si in teritoriu, cum vine nea Vanghelie cu elicopterul ca se grabea. Bai manca-v-ar tata, alooo!

Asta i-a rupt de populatie si au pierdut treptat din suport.

Mai e ceva. Ganditi-va ce imagine de oameni disperati au avut cand in timpul campaniei sugereaza ca poate sa fie Tariceanu Premier, dar poate sa fie si dl Maior si dl Florin Georgescu, adica alba-neagra. E clar ca nu era nimic stabilit. Iar in ultima zi de campanie, seara, renasti USL-ul. Bai frate, chiar asa, e tampita lumea asta, cum sa crezi ca e un proiect serios? Astea sunt impardonabile, cei care au facut strategia nu au avut cunostinte minimale, astfel de gesturi nu aduc decat efecte perverse, invers decat cred ei. M-ai pacalit, m-ai pacalit, dar nu ma lua si de tampit.

Legat de Diaspora, au tot spus ca nu se poate. Haide ma, ca lumea nu are chef de imposibil. Cand a aparut scandalul in prima zi, Victor Ponta putea sa dea alt gen de mesaj, ori el a sugerat ca e autorul blocajului din strainatate. Cand le spui alora ca asa le trebuie daca acum nu se fura, s-a pozitionat clar ca autor.

Asta e cand nu ai inteligenta si maturitate politica. El are des, la cald, reactii de talk-show. La TV in emisiune poti sa strecori, asa, orice chestiune, dar asta nu merge in politica mare, trebuie sa mai si gandesti putin situatiile. Asta e lipsa de experienta, maturitate, care i se poate imputa si lui Ponta si PSD-ului.

- PSD ramane acum cu Guvernul. Credeti ca renuntarea la Guvern e o varianta mai buna pentru ei?

- Din momentul in care a anuntat ca a pierdut alegerile, atunci trebuia sa-si anunte si demisia din fruntea Guvernului. Acuzele la adresa lui scadeau dramatic, cel care si-a dat demisia nu mai e atacat, iar sansele in Opozitie cresteau mult pentru PSD.

Asa, Ponta nu mai are legitimitate in partid, va dati seama. Ia ganditiv-va cum arata acum dialogul intre Geoana si Ponta, cand Geoana a pierdut la 60.000 de voturi, iar Ponta lla un milion  de voturi. Plus ca Geoana s-a luptat cu Basescu, in timp ce Ponta s-a luptat cu Iohannis. Geoana poate sa zica acum: „Pe mine m-ati dat jos cu Ponta al vostru. Ia sa vedem ce-ati facut voi?”.

Deci va dati seama ca acolo sunt tensiuni. Ponta va fi tot mai slab si in Guevrn pentru ca ganditi-va ce va insemna un Guvern in care ei se vor apara non-stop. Perspectiva nu mai e aceea a unuia care va ajunge presedinte si o sa vedeti ca critica sociala va fi mult mai mare decat pana acum si atunci nu era cel mai bine sa pleci? Trebuie sa stii cand sa iesi din politica, el acum nu mai poate decat sa cerseasca puterea, nu mai e legitim nici pentru PSD-isti. Doar in Opozitie poti sa cresti, sa recuperezi.

Puteau sa ramana la guvernare daca era 51-49, era un sens, era la limita, dar da-o-ncolo de treaba, nu poti sa spui ca s-a intamplat cand tu ai pierdut zdrobitor. Cel putin o perioda stai in banca ta, asa se face in mod normal.

- Va vine in minte un nume care sa preia PSD?

- Batalia in PSD nu va fi pe cine e cel mai bun, ci pe cine are cel mai mare suport in teritoru, pe la oamenii importanti in partid. Ei au avut un Geoana pe care l-au sacrificat inutil si eu cred  ca avea sanse mai mari decat Ponta in acest moment, nu starnea atata negativism, asta nu inseamna ca ar fi castigat. Geoana este in carti pentru ca oamenii aceia il compara pe Geoana cu Ponta si spun ‚Bai, nenicule, Ponta a fost mai slab, deci ce facem aici?’ In rest sunt grupuri, pe Ardeal, pe Moldova, care emit pretentii sa fie omul lor, se vor trage multe sfori, vor fi impunsaturi ceea ce va face ca PSD sa mai scada in sondaje. Daca pana la Congres va rezista Ponta cu Guvernul va fi greu sa-l dai jos pe acela care e premier, pentru ca e cu mancarea, insa Victor Ponta nu va iesi intarit dupa Congres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.