Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Intrarea Maicii Domnului în Biserică: este dezlegare la pește. Ce este interzis să faci în această zi

intrarea maicii domnului in biserica

Intrarea în Biserică a Maicii Domnului reprezintă momentul în care Fecioara Maria a fost dusă de Sfinții Ioachim și Ana la templu. Acolo, Fecioara Maria a petrecut următorii 12 ani din viața sa. Sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în Biserică este prima din postul Crăciunului în care se dă dezlegare la pește.

De sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în Biserică, creștinii merg la Biserică la Sfânta Liturghie cu preparate de post și cu pește, pentru a fi sfințite și ulterior le dau de pomană pentru sufletele adormiților. În anumite zone din țară, pentru cei care au murit fără lumină, creștinii împart, plăcinte cu dovleac şi câte o lumânare. Potrivit unui alt obicei, în ziua sărbătorii, copiii pun crengi de măr în vase cu apă. Acestea, fiind ținute în apă și la căldură, vor înflori și vor putea fi folosite drept sorcove în Noaptea de Anul Nou.

Tradiții și obiceiuri

Potrivit tradiției, la sate fetele obișnuiesc să meargă la fântâna din sat cu o lumânare pentru a-și afla ursitul. Când cântă cocoșul, fiecare fată aprinde lumânarea și o așează pe marginea fântânii și privește în fântână. Pe luciul apei din fântână fetele tinere pot vedea chipul ursiților lor.

În această zi este dezlegare la pește, astfel că oamenii duc la biserică preparate din pește pentru a fi sfințite, iar apoi le dau le împart de pomană celor sărmani.

În această zi de sărbătoare, în biserici se fac pomeniri pentru cei care au murit în condiții suspecte, înecați și fără lumânare. Pentru aceștia, cei dragi dau de pomană pachete cu pește, fructe și lumânări sau o candelă.

De sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în Biserică creștinii ortodocși nu au voie să spele sau să facă alte treburi casnice. Tot în această zi nu este bine să stea certați cu cineva și este bine să vă împăcați.

În această zi este bine să nu uitați de copiii sărmani și de persoanele amărâte, trebuie împărțite nuci, colaci și turte cu mălai.

Intrarea Maicii Domnului în Biserică este considerată o sărbătoare a Luminii și a Binelui. Credincioșii trebuie să învețe să fie mai altruiști și mai curați din punct de vedere al sufletului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.