Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Întrebarea de 1000 de puncte. Pot fi fraudate alegerile din SUA?

Candidatul republican la alegerile prezidenţiale din SUA, Donald Trump, a rămas consecvent în a susţine că scrutinul din 8 noiembrie ar putea fi falsificat, atunci când s-au făcut presiuni asupra sa pe acest subiect în timpul ultimei dezbateri televizate cu contracandidata democrată, Hillary Clinton, comentează joi DPA, potrivit agerpres.

Deşi fiica sa, Ivanka, şi candidatul republican la postul de vicepreşedinte, Mike Pence, s-au distanţat de această dispută, Donald Trump a refuzat să afirme că va accepta rezultatele apropiatelor alegeri, spunând că doreşte să-i ţină pe alegători 'în suspans'.

Citeşte şi: Incredibil de INDECENTĂ. Oferta Madonnei pentru fanii lui Clinton - VIDEO

Aşadar, pot fi falsificate alegerile din SUA? Răspunsul: Acest lucru este extrem de improbabil, notează sursa citată.

În SUA, au existat deseori acuzaţii conform cărora un număr mic de voturi au fost manipulate în alegeri, însă astfel de cazuri s-au întâmplat mai des în alegeri locale decât în cele naţionale.

Citeşte şi: Cine a câștigat a III-a dezbatere prezidențială din SUA

Întrebări despre capacitatea de manipulare a sistemului electoral au apărut cu ocazia renumărării voturilor din statul Florida la alegerile prezidenţiale din anul 2000, atunci când învingătorul, republicanul George W. Bush, a obţinut cu puţin mai multe voturi decât contracandidatul său, democratul Al Gore.

Autorităţile electorale au decis atunci ca zeci de mii de voturi din Florida să fie anulate din cauza problemelor referitoare la sistemul de vot complicat din acest stat. Curtea Supremă a SUA a blocat o renumărare parţială a voturilor solicitată de Gore. Presa a efectuat însă o numărătoare paralelă neoficială şi a ajuns la concluzia că Al Gore ar fi putut câştiga scrutinul dacă ar fi avut loc o nouă numărătoare a voturilor în întregul stat Florida.

Citeşte şi: Un fost preşedinte mexican le cere americanilor să nu-l voteze pe Trump

În 2004 şi 2008, tot în Florida s-au înregistrat probleme tehnice legate de maşinile de numărare a voturilor. De asemenea, există critici referitoare la sistemul complicat de înregistrare a alegătorilor, o condiţie pentru a putea vota, adaugă DPA.

Preşedintele Barack Obama afirmă că o fraudă majoră la alegeri este improbabilă, ţinând cont de gradul ridicat de descentralizare a procesului electoral în SUA.

Donald Trump ar avea aşadar puţine motive să se plângă. Cele mai importante state - Florida, Ohio şi Carolina de Nord - sunt controlate de republicani, ceea ce înseamnă, practic, că partidul lui Trump va fi responsabil cu desfăşurarea şi monitorizarea procesului electoral în statele respective, conchide DPA.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.