Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Inundații devastatoare în India: Zeci de persoane și-au pierdut viața

Twitter
alunecari de teren india

Inundații devastatoare în India: Zeci de persoane și-au pierdut viața

Cel puţin 65 de persoane şi-au pierdut viaţa în India, 11 dintre acestea în urma prăbuşirii unui templu, în timpul unor inundaţii şi alunecări de teren devastatoare, potrivit celui mai recent bilanţ, comunicat marţi de autorităţi, informează AFP, conform Agerpres.

Ploile torenţiale din ultimele zile au distrus poduri şi clădiri, au luat cu ele vehicule în statele nordice Uttarakhand şi Himachal Pradesh.

În perioada musonului, inundaţiile şi alunecările de teren sunt frecvente şi fac pagube considerabile, însă numărul acestora a crescut odată cu schimbările climatice, afirmă experţii.

În Himachal Pradesh, statul cel mai grav afectat de intemperii, cel puţin 52 de persoane şi-au pierdut viaţa duminică, a declarat prim-ministrul acestui stat, Sukhvinder Singh Sukhu. El a făcut apel la locuitori să rămână la domiciliu şi să se îndepărteze de cursurile de apă. Şcolile rămân închise.

Imaginile din zonele afectate înfăţişează trupuri neînsufleţite extrase din dărâmături.

Unsprezece dintre victime şi-au pierdut viaţa în urma prăbuşirii unui templu dedicat zeului hindus Shiva şi aflat la Shimla, capitala locală.

''Operaţiunile de salvare continuă şi ne e teamă că cel puţin 10 persoane sunt prinse sub dărâmături'', a declarat pentru AFP preşedintele comitetului de gestionare a catastrofelor din acest district, Aditya Negi.

Prim-ministrul Narendra Modi a transmis un mesaj de compasiune pentru victime şi a promis că autorităţile locale şi naţionale ''lucrează împreună''.

Preşedinta Indiei, Droupadi Murmu, a spus la rândul său ''că suferă din cauza pierderilor de vieţi omeneşti în accidentele legate de ploile puternice''.

Pagube importante

În zonele cele mai afectate, drumuri importante şi linii electrice au fost grav avariate, iar mii de persoane au rămas izolate. Reţeaua feroviară a suferit de asemenea daune importante.

În statul Uttarakhand, echipele de salvatori au încercat să salveze mai multe persoane surprinse de alunecări de teren.

În apropiere de malurile fluviului Gange, în oraşul turistic de pelerinaj Rishikesh, cinci persoane au fost de asemenea suprinse de alunecări de teren.

În total, cel puţin 13 persoane şi-au pierdut viaţa de vineri din cauza intemperiilor în acest stat, potrivit autorităţilor.

În iulie, mai multe zile de ploi musonice au provocat moartea a cel puţin 90 de persoane în India, iar Yamuna, un râu care traversează capitala indiană New Delhi, a atins nivelurile cele mai ridicate din 1978.

Ploile musonice constituie singure circa 80% din precipitaţiile anuale din Asia de Sud. Sunt vitale pentru menţinerea nivelului cursurilor de apă, pentru refacerea pânzei freatice, precum şi pentru agricultură.

Cauzează de asemenea inundaţii şi alunecări de teren mortale şi distrugătoare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.