Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informaÈ›ii È™i È™tiri
  • experienÈ›a premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi È™tiri, exclusivități È™i breaking news
DESCARCÄ‚ APLICAÈšIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Inundații devastatoare în Kenya: Cel puţin 15 persoane şi-au pierdut viaţa / VIDEO

twitter.com
inundatii kenya

Inundații devastatoare în Kenya: Cel puţin 15 persoane şi-au pierdut viaţa

Cel puţin 15 persoane şi-au pierdut viaţa în Kenya în urma inundaţiilor provocate de ploi torenţiale care au afectat Africa de Est, perturbând circulaţia pe unele drumuri, distrugând case şi omorând animale, a anunţat luni Crucea Roşie din această ţară, transmite AFP, conform Agerpres.

"Până ieri (duminică), 15.264 de gospodării au fost afectate, cu 15 victime raportate şi cel puţin 1.067 de animale moarte", a scris Curcea Roşie kenyană pe reţeaua de socializare X (fostă Twitter).

În Cornul Africii, precipitaţiile din sezonul ploios, din octombrie până în decembrie, sunt amplificate în acest an de El Nino, un fenomen meteorologic asociat în general cu temperaturi crescute şi secetă în anumite regiuni ale lumii şi cu ploi deosebit de abundente în altele.

Inundaţiile au lăsat în urmă 12 morţi şi 12.000 de sinistraţi în regiunea Somali din estul Etiopiei, a anunţat sâmbătă guvernul local.

În Somalia, ţară vecină, 14 persoane au murit şi aproape 114.000 au fost strămutate de la începutul sezonului ploios, conform Biroului Naţiunilor Unite pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA).

În Kenya, ploile abundente au afectat în special nordul ţării, deosebit de arid.

Imaginile difuzate de media locale au arătat torenţi de apă traversând sate, care i-au determinat pe locuitori să se refugieze în zonele mai înalte.

Alte imagini video au prezentat un elicopter civil care a intervenit pentru salvarea pasagerilor refugiaţi pe plafonul unui camion blocat în mijlocul apelor, în comitatul Samburu, la aproximativ 300 de kilometri nord de capitala Nairobi.

Serviciul de Meteorologie din Kenya a avertizat săptămâna trecută că ploile abundente "ar putea fi însoţite de vânt puternic", care "ar putea smulge acoperişuri, dezrădăcina copaci şi provoca la daune structurale".

Cornul Africii este una dintre regiunile cele mai vulnerabile la schimbările climatice, iar evenimentele meteorologice extreme au loc cu o frecvenţă şi o intensitate în creştere.

De la sfârşitul anului 2020, Somalia, precum şi anumite zone din Etiopia şi Kenya au fost afectate de cea mai gravă secetă înregistrată în această regiune în ultimii 40 de ani.

La sfârşitul anului 2019, cel puţin 265 de persoane au murit şi alte zeci de mii au fost strămutate pe perioada a două luni de ploi neîncetate care au afectat mai multe ţări din Africa de Est (Burundi, Djibouti, Etiopia, Kenya, Somalia, Sudanul de Sud, Tanzania, Uganda).

ACTIVEAZÄ‚ NOTIFICÄ‚RILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.