DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Inundaţiile au făcut prăpăd în Galaţi: 40 de case afectate şi trei kilometri de străzi acoperite de ape

ISU
inundații

Un număr de 40 de case, 73 de anexe gospodăreşti, 95 de curţi, un drum judeţean şi 2,8 kilometri de străzi au fost inundate în comuna Corod, din judeţul Galaţi, în urma inundaţiilor înregistrate în data de 3 iunie, arată datele preliminare centralizate de autorităţile locale, potrivit unui comunicat al Ministerului Apelor şi Pădurilor (MAP), potrivit agerpres.ro.

Potrivit sursei citate, ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, alături de primarul comunei Corod, Vasile Cârjeu, a inspectat zonele pe care primăria este în măsură să le pună la dispoziţie pentru realizarea unor eventuale lucrări hidrotehnice. De asemenea, delegaţia MAP, însoţită de prefectul judeţului Galaţi şi de primarul din Corod, a intrat în mai multe gospodării afectate de inundaţii, pentru a discuta cu locuitorii, pe care, totodată, i-au asigurat de faptul că Guvernul, în perioada următoare, va adopta măsuri de sprijin pentru toţi cei afectaţi.

Citește și: EXCLUSIV Decizie radicală a lui Rareș Bogdan: Renunță! ‘Tot ce e vechi lăsăm istoriei’

"Ieri, la Staţia pluviometrică de la Hanul Conachi, s-au înregistrat 100 l/mp. Urmează ca, în regim de urgenţă, prin fondul de rezervă al Guvernului şi printr-o hotărâre de guvern, pe care urmează să o depunem într-o şedinţă viitoare a Executivului, să fie alocate sume pentru lucrări hidrotehnice în judeţul Galaţi. Este important să fim alături de cetăţenii afectaţi de aceste fenomene extreme", a afirmat Ioan Deneş.

În comuna Corod, în urma evenimentelor hidrometeorologice din zilele de 2 şi 3 iunie, au fost înregistrate precipitaţii însemnate cantitativ, care au depăşit 70 l/mp în vârful de bazin al râului Corozel, amonte de comuna Corod. S-au generat importante scurgeri de pe versanţi, care s-au concentrat pe cursul de apă Corozel şi au dus la inundarea obiectivelor social-economice din intravilanele satelor Corod şi Brătuleşti.

Citește și: Lovitură pentru Klaus Iohannis! Guvernul a câștigat bătălia

Datele preliminare prezentate de autorităţile locale arată că inundaţiile au afectat, în comuna Corod, 40 de case, 73 de anexe gospodăreşti, 95 de curţi, un drum judeţean şi 2,8 km de străzi.

"Menţionăm că specialiştii de la Administraţia Bazinală de Apă Prut-Bârlad au intervenit noaptea trecută pentru asigurarea tranzitării viiturii şi scurgerea cât mai rapidă a apei din zona de intravilan a comunei Corod. De asemenea, în aval de localitatea Corod au fost luate măsuri de pregolire a acumulării permanente Corod, astfel încât viitura să fie atenuată în acumulare pentru a se evita comunei Matca, aflată în aval de comuna Corod. Personalul tehnic intervine în continuare pentru îndepărtarea tuturor obstacolelor existente în albie, efectuarea de lucrări de despotmoliri la poduri şi podeţe, curăţarea rigolelor şi a şanţurilor marginale ale drumurilor şi reţelelor stradale", se menţionează în comunicatul ministerului de resort.

Citește și: Rareș Bogdan, avertisment pentru baronii PNL: ‘Sunt dispus să bat cu pumnul în masa partidului ca să explic că trebuie lăsate orgoliile de-o parte’

Totodată, personalul de specialitate al ABA Prut-Bârlad, SGA Galaţi, Centrul de Coordonare şi Intervenţie Rapidă din cadrul Administraţiei bazinale de Apă Prut-Bârlad s-a deplasat în judeţul Galaţi în zonele cele mai afectate de inundaţii, pentru colaborare şi acordare de sprijin în gestionarea situaţiilor de urgentă produse de viituri.

În acest context, s-a întrunit Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi, care, împreună cu Sistemul de Gospodărire a Apelor Galaţi şi Centrul de Intervenţie Rapidă din cadrul Administraţiei Bazinale de Apă Prut-Bârlad, a intervenit cu mijloace de transport, motopompe şi utilaje terasiere în zonele unde s-au produs precipitaţii importante. În continuare, personalul Administraţiei Bazinale de Apă Prut-Bârlad monitorizează şi intervine continuu pe cursurile de apă din judeţul Galaţi.

La ora actuală, Administraţia Bazinală de Apă Prut-Bârlad supraveghează continuu barajele, digurile şi instalaţiile de evacuare a apelor mari şi a altor lucrări hidrotehnice şi urmăresc aparatura de control pentru verificarea comportării lucrărilor din administrare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.