Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Investigație incendiară în Germania: Ce a tăinuit Berlinul

investigatie

Guvernul german cunoştea riscurile legate de survolarea estului Ucrainei înaintea producerii catastrofei Boeingului companiei Malaysia Airlines, dar nu a informat companiile aeriene. Acuzaţia provine dintr-o anchetă efectuată în comun de trei media germane, potrivit romanialibera.ro.

Cei 298 de pasageri şi membri ai echipajului zborului MH17, din care două treimi erau olandezi, şi-au pierdut viaţa la 17 iulie trecut, când avionul Malaysia Airlines a fost doborât de o rachetă în timp ce survola zona de război a estului ucrainean.

Media germană a citat documente diplomatice secrete ale Biroului de Afaceri Externe al Germaniei, potrivit cărora guvernul de la Berlin cunoştea pericolele cu care se confruntau avioanele de linie care survolau estul Ucrainei cu două zile înaintea doborârii zborului MH17. Nimeni nu a avertizat companiile aeriene despre pericolele privind securitatea zborurilor, deși se cunoștea faptul că rebelii pro-Kremlin aveau echipament special pentru a doborî un avion la mare altitudine.

Compania Lufthansa declara presei că „noi nu am avut nici o informaţie din partea autorităţilor înainte de 17 iulie“, iar dacă Lufthansa ar fi primit un astfel de avertisment din partea guvernului, în mod sigur nu ar fi zburat deasupra estului Ucrainei, apreciindu-se că doar printr-un noroc pur un avion Lufthansa nu a fost doborât în aer.

Chiar în ziua tragediei, compania germană citată a zburat de trei ori deasupra estului ucrainean, o dată cu doar 20 de minute înaintea Boeingului Malaysia Airlines doborât.

Alte companii aeriene germane procedaseră deja la evitarea zonei ca măsură de precauţie. Potrivit SZ, în timp ce Externele au păstrat tăcerea asupra problemei responsabilităţii, Ministerul federal al Transporturilor a răspuns: „În ceea ce priveşte o eventuală agravare a situaţiei securităţii pentru zborurile civile deasupra Ucrainei, guvernul nu avea nici o informaţie înainte de doborârea zborului MH17“.

Preluare: Romania Libera

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.