Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Investiţie de 8,9 milioane de lei - Observatorul Astronomic din Iaşi va fi reabilitat şi consolidat

tvr.ro
observatorul regal greenwick

Observatorul Astronomic din Iaşi, o clădire de patrimoniu aflată în proprietatea Universităţii ”Alexandru Ioan Cuza”, va fi reabilitat şi consolidat în urma unei investiţii de 8,9 milioane de lei.

Ordinul de modificare a indicatorilor tehnico-economici pentru reabilitarea, consolidarea şi refuncţionalizarea Observatorului Astronomic din Iaşi, aflat în proprietatea Universităţii ”Alexandru Ioan Cuza”, a fost semnat de Ion Ştefan, ministrul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei.

Lucrările sunt incluse în subprogramul "Instituţii de învăţământ superior de stat” şi se ridică la 8,9 milioane de lei, investiţia urmând a se derula pe o perioadă de 16 luni.

Potrivit MLPDA, Observatorul Astronomic din Iaşi este o clădire de patrimoniu, într-o avansată stare de degradare structurală şi la nivelul finisajelor, încadrată în clasa I de risc seismic, astfel încât se impune restaurarea şi consolidarea imediată.

Astfel, se urmăreşte restaurarea imobilului în integralitatea sa cu păstrarea funcţiunii iniţiale de cercetare atmosferică şi spaţială, amenajarea fostei locuinţe prin integrarea sa în funcţionalul unei instituţii de cercetare, precum şi realizarea unor spaţii de laboratoare "state-of-the-art” care vor găzdui echipamente laser şi de cercetare astronomică dintre cele mai avansate pe plan mondial.

Lucrările vor fi făcute prin Compania Naţională de Investiţii, urmând a fi dezvoltate două entităţi CDI, pentru cercetarea dinamicii corpurilor infinitezimale şi pentru cercetarea atmosferei şi securitatea mediului. După reabilitare, publicul interesat va avea acces la terasa de vizitare a cerului şi sala lunetei, cu prilejul evenimentelor astronomice importante.

"Intervenţia asupra Observatorului Astronomic din Iaşi va fi una majoră şi va presupune reabilitarea finisajelor interioare şi exterioare. De asemenea, fiind clădire de patrimoniu, finisajele aflate în stare bună de conservare vor fi minuţios restaurate pentru ca imobilul să revină la strălucirea iniţială. Observatorul va fi dotat cu echipamente performante de cercetare laser şi de observare astronomică, care nu vor modifica în niciun fel compartimentarea originală a clădirii”, a declarat ministrul Ion Ştefan.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.