Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Investiție gigant în România: se contruiește o fabrică uriașă de baterii pentru mașini electrice

Global Times
fabrica de baterii

Compania belgiană Avesta Battery and Energy Engineering (ABEE) urmează să construiască la Galaţi o fabrică de baterii electrice pentru industria auto, în urma unei investiţii totale de 1,4 miliarde de euro, spun oficialii Primăriei Galaţi, citați de Ziarul Financiar.

Potrivit acestora, ABEE va dezvolta în România, în Zona Liberă Galaţi, proiectul ROMVOLT, o unitate de producţie de celule pentru bateriile proiectate pentru maşini electrice.

Anunţul oficial cu privire la viitoarea investiţie a avut loc marţi la primăria Ninove din Belgia, eveniment la care au participat reprezentanţi ai companiei ABEE precum şi prim-ministrul Belgiei, Alexander de Croo, ministrul român al Economiei, Ştefan Radu Oprea, europarlamentarul gălăţean Dan Nica şi primarul Ionuţ Pucheanu.

Va genera 8000 de locuri de muncă

Datele furnizate de oficialii municipiului Galaţi arată că proiectul va genera în final aproape 8.000 de locuri de muncă.

„Este o investiţie majoră, de 1,4 miliarde de euro, pentru realizarea căreia s-a muncit destul de mult în ultima perioadă şi care necesită eforturi şi mai mari pentru a fi implementată. (...) Prin ridicarea fabricii de baterii pentru maşinile electrice vor fi create locuri de muncă pe care forţa de lucru din zonă, bine pregătită, le aştepta cu interes”, a spus primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu.

ABEE a înregistrat deja în România subsidiara ABEE Rom-Volt. Potrivit oficialilor belgieni, fabrica de la Galaţi va avea o capacitate totală de producţie de 22 GWh.

„Romvolt este un proiect de fabrică de baterii litiu-ion din Galaţi, România, cu o capacitate totală de producţie de 22 GWh şi investiţie totală de 1,4 miliarde de euro. Producţia de baterii este crucială pentru UE datorită situaţiei actuale a pieţei în care China domină aprovizionarea cu baterii Li-ion. Sunt necesare mai multe capacităţi de producţie în viitor pentru a satisface cererea europeană aflată în creştere. Romvolt va furniza baterii în principal pentru industria auto, în România aflându-se Renault/Dacia şi Ford, dar şi pentru piaţa staţionară, deoarece stocarea este necesară pentru tranziţia la energie regenerabilă”, au transmis într-un comunicat, reprezentanţii companiei ABEE.

Fondată în 2019 de Noshin Omar, fost profesor la Universitatea Liberă din Bruxelles, şi concepută iniţial ca o companie de inginerie de consultanţă, astăzi portofoliul companiei ABEE include soluţii integrate pentru proiectarea şi producerea bateriilor electrice.

Compania desfăşoară deja operaţiuni în aceste domenii în Belgia şi Macedonia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.