Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Investiţii publice, derulate dificil prin Grupul de Acţiune Locală Munţii Măcinului-Dunărea Veche

www.agerpres.ro
Tulcea turism

Grupul de Acţiune Locală (GAL) Munţii Măcinului-Dunărea Veche a contractat proiecte care însumează 85% din valoarea totală a fondurilor europene puse la dispoziţia a 16 comunităţi din zona de nord a judeţului Tulcea, dar semnalează modul dificil de derulare a investiţiilor iniţiate de autorităţile publice.

Preşedinta GAL, Ana Maria Cazacu, a declarat, pentru AGERPRES, că 36 din cele 39 de proiecte selectate în vederea finanţării au fost contractate şi au un buget total care reprezintă 85% din suma de 2,3 milioane de euro pe care grupul a pus-o la dispoziţia comunităţilor, însă până în prezent s-au efectuat plăţi care acoperă doar 35% din această sumă.

Citește și: Iohannis: ‘Virusul este real, nu are culoare politică și nu poate fi interzis prin lege. Acum nu este momentul disputelor politice și al orgoliilor’

"Rata de absorbţie este de 35% şi a fost influenţată de proiectele beneficiarilor publici a căror implementare este mai dificil, din cauza unui proces de avizare greoi. Avem proiecte selectate acum doi ani şi jumătate şi care abia acum se fală în faza de avizare a proiectului tehnic, o fază incipientă care ar fi trebuit să dureze doar şase luni. E o situaţie care ne îngrijorează", a afirmat Cazacu.

Ea a mai spus că doar trei proiecte s-au încheiat şi că a solicitat Autorităţii de Management schimbarea instituţiei care evaluează modul de implementare a proiectelor, astfel încât aceasta să fie din judeţul în care se realizează investiţia, nu din judeţul în care se află centrul regional al Agenţiei de Finanţare a Investiţiilor Rurale (AFIR).

"Nu suntem doar noi, GAL-urile din Tulcea, care se confruntă cu această întârziere. În toate întâlnirile cu Autoritatea de Management am propus ca proiectele cu construcţii-montaj să fie date spre verificare şi evaluare a implementării către oficiile judeţene ale AFIR", a precizat conducerea GAL Munţii Măcinului-Dunărea Veche.

Citește și: Codrin Ștefănescu: ‘Ce Constituție? Ce drepturi? Toată lumea la izolare! Guvernul LuCovid a luat-o razna de tot! .

GAL Munţii Măcinului - Dunărea Veche este un parteneriat public-privat, înfiinţat în august 2016, în baza OUG nr. 26/2000 şi autorizat de Ministerul Agriculturii pentru a desfăşura activităţi specifice implementării Strategiei de dezvoltare locală a teritoriului Munţii Măcinului - Dunărea Veche, în cadrul Măsurii 19 Leader a Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 - 2020.

Prin Strategia de dezvoltare locală a GAL Munţii Măcinului-Dunărea Veche, conducerea grupului a atras 2.884.209,31 de euro finanţare europeană, din care 2.307.368,31 de euro reprezintă suma alocată finanţării proiectelor prin intermediul a zece măsuri. Suma poate fi accesată de autorităţi, fermieri, asociaţii neguvernamentale şi întreprinderi private mici şi mijlocii din 16 unităţi administrativ-teritoriale din judeţul Tulcea, care nu pot avea acces la suma de 1,1 miliarde de euro alocată prin mecanismul financiar Investiţii Teritorial Integrate - Delta Dunării.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.