Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Investiţiile BERD au atins un nivel record de 13,1 miliarde de euro în 2023

south.euneighbours.eu
berd

Investiţiile BERD au atins un nivel record de 13,1 miliarde de euro în 2023

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a anunţat joi că investiţiile sale au atins un nivel record în 2023, când a finanţat 464 de proiecte cu 13,1 miliarde de euro, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Suma de anul trecut este cu 58 de milioane de euro mai mare decât cea din 2022, a precizat instituţia financiară internaţională, iar 80% din investiţiile de anul trecut au fost direcţionate spre sectorul privat, corespunzând unui volum record de investiţii de peste 10 miliarde de euro.

Finanţarea pentru economia verde a fost echivalentă cu 50% din volumul total de investiţii al BERD, totalizând un record de peste 6,5 miliarde de euro.

Investiţiile făcute de BERD în 2023 includ o sumă record de peste două miliarde de euro în Ucraina, pentru a susţine această ţară după invazia rusească, precum şi o sumă de până la 1,5 miliarde de euro în Turcia pe parcursul perioadei 2023-2024, după ce o serie de cutremure au devastat sud-est-ul ţării.

"Este prea devreme să furnizăm cifre detaliate, însă vom reveni pe profit cu un rezultat financiar pozitiv foarte ridicat de aproximativ două miliarde de euro", după pierderi de 1,1 miliarde de euro înregistrate în 2022, a declarat preşedintele BERD, Odile Renaud-Basso.

Cifrele detaliate pentru fiecare economie şi regiune unde BERD operează urmează să fie anunţate la finele acestei luni iar rezultatele financiare ale BERD sunt aşteptate să fie publicate la primăvară.

BERD este o instituţie financiară internaţională care promovează dezvoltarea sectorului privat şi a iniţiativelor antreprenoriale în 36 de ţări de pe trei continente. Acţionariatul băncii este compus din 72 de ţări, UE şi BEI. Investiţiile BERD au ca scop transformarea economiilor din regiunile de operare, astfel încât acestea să devină competitive, incluzive, bine guvernate, verzi, reziliente şi integrate.

BERD este unul dintre principalii investitori instituţionali din România. Până în prezent, BERD a investit 10,5 miliarde de euro prin 515 proiecte în România, concentrându-se pe finanţarea infrastructurii şi dezvoltare sectorului privat şi a pieţelor de capital.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.