Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ioan Roman, deputat PSD: 'Bugetul Agriculturii, subfinanţat, un atentat la siguranţa alimentară'

PSD
PSD sigla

Deputatul social-democrat Ioan Roman, vicepreşedinte PSD Bihor, a declarat luni că, în această săptămână, se mai poate corecta bugetul Agriculturii, care este subfinanţat.

"Azi ajunge în Parlament bugetul, atât de greu moşit după atâtea negocieri. Din păcate, pentru agricultură, va fi un buget al falimentului şi un atentat la siguranţa alimentară. Sper ca prin intermediul dvs întrebările pe care le adresez premierului să ajungă la urechile dânsului pentru că mai are posibilitatea, în această săptămână - fiind amendamente depuse atât de către colegii noştri, parlamentari PSD cât şi ceilalţi din arcul guvernamental - să corecteze subfinanţarea agriculturii din acest buget. Îl întreb pe domnul prim-ministru de ce pune în pericol siguranţa alimentară a ţării, de ce condamnă românii la dependenţă de produse de import şi de ce vrea să distrugă satul românesc?", a declarat luni, în conferinţă de presă, deputatul Ioan Roman, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Valeriu Gheorghiță anunță când se va renunța la purtarea măștii în România

Potrivit acestuia, anul 2020 nu a fost "prea bun" din punct de vedere al guvernanţilor, fiindcă şi guvernul PNL din anul 2020 a abandonat sau stopat mai multe programe de sprijin pentru producătorii români şi a închis pieţele în favoarea marilor mall-uri.

Bugetul gândit de guvernul PNL-USR-PLUS vine, în primul rând, cu o mare dezamăgire, după o promisiune făcută în campania electorală de ministrul Agriculturii ce se referea la despăgubirea fermierilor în urma secetei din 2020, când au fost afectate peste 1.200.000 de hectare de culturi.

"Acum fermierii sunt trimişi de ministru să ia credite. Ei aşteptau să vină acei bani ca să-şi poată plăti inputurile şi să înceapă un nou an agricol. Vine luna martie şi încep muncile câmpului," a precizat Roman.

O altă neîmplinire a acestui buget este faptul că sunt alocate cu mai puţin de 50% fonduri pentru programe de sprijin local, ba chiar unele au fost neglijate total, cum este Programul "Tomata". Numai în Bihor, a precizat Roman, interesul cultivatorilor de roşii a crescut anual din 2017 de la 169 de producători, la 304 în 2018, la 372 în 2029, ca să scadă la 269.

"Personal îi cunosc pe foarte mulţi dintre legumicultorii care au beneficiat de acest sprijin, datorită căruia s-au dezvoltat, au trecut de la un solar la două, la trei, alţii şi-au construit chiar sere pentru a putea asigura legume româneşti pe o perioadă mai lungă a anului", a afirmat el.

Un alt program care a avut eficienţă, dar a fost abandonat, este cel pentru lână. În Bihor în 2018, au fost 244 de persoane interesate să valorifice lâna, iar în 2019 numărul lor a crescut la 372.

"În 2020 acest program nu a mai continuat. Domnul ministru Oros spunea atunci că va gândi un alt mod de a-i sprijini pe crescătorii de oi, dar din păcate nu s-a întâmplat nimic nici până astăzi. Lâna este depozitată, se depreciază şi nu se întrevăd lucruri mai bune," a spus deputatul.

De asemenea, a constatat "cu stupoare" că în noul Program de Dezvoltare Rurală, satul românesc este uitat, nefiind alocate fonduri pe Măsura 7, cu 7.2 - fonduri pentru drumuri publice, investiţii în reţele de apă în mediul rural şi 7.6 - fonduri pentru protejarea patrimoniului cultural local (reabilitări cămine culturale, instituţii monahale etc), cu impact în dezvoltarea turismului rural.

"Încă mai există posibilitatea în aceste zile când se discută bugetul să se facă şi corecturile necesare. Colegii mei PSD au pregătit amendamente pentru a corecta aceste lucruri şi sper ca ele să fie acceptate şi să fie votate şi fermierii români să beneficieze de aceste finanţări", a conchis deputatul Ioan Roman.

Nu în cele din urmă, la solicitarea mai multor crescători, deputatul Roman a lansat, în spaţiul public, ideea înfiinţării la Aeroportul din Oradea o staţie de încărcare a animalelor vii în aeronave, pentru a deveni un aeroport regional în acest scop. Singurul care mai există în ţară este cel de la Bucureşti.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.