Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ioana Ene Dogoiu: Klaus Iohannis propune un sistem procorupție și promeditații

 Ioana Ene Dogioiu

Jurnalista Ioana Ene Dogioiu susține că proiectul ”România Educată”, propus și susținut de președintele Klaus Iohannis, va favoriza corupția din sistemul de educație și va crește nevoia elevilor de meditații. În schimb, nu vor fi atinse cele mai grave lacune ale sistemului de educație.

”În sistemul propus de marea reformă a dlui Iohannis liceele vor putea să își facă admiterile proprii, cu subiecte făcute de ele. Nu am nicio îndoială că toate cele dorite vor face admitere, pentru că e avantajos să îți faci singur trierea. Aș zice că devine o găină cu ouă de aur pentru profesori.

Cine va face subiectele acelea? Cine va avea acces la ele? Cum va putea fi garantată confidențialitatea lor? Cum va putea fi garantată secretizarea corecturii?

În mod evident, profesorii de la liceele respective vor fi asaltați cu cereri de meditații din partea elevilor aspiranți. Vor avea ei acces la subiectele care le vor fi date la admitere copiilor pe care îi meditează? Inevitabil.

Unii dintre ei chiar vor face subiectele, deci nu va fi greu că “întâmplător” să le lucreze la ultima ședință de meditații înainte de examen. Nu mai discut despre semne discrete pe foaia de examen etc.

Măcar la treapta din sistemul anterior subiectele de admitere erau unice la nivel național. Dar atunci care ar mai fi diferență față de evaluare?

Să revenim la elevul de 9,70 în varianta admiterii . El se știe copil bun, va încerca la Sava, la Vianu, nu poate să se înscrie decât la o admitere. Daca va pica unde va ajunge? După evaluarea națională la un liceu care nu a organizat admitere pentru că nu are cerere, alături de elevi cu mult sub nivelul lui.

Ce se va întâmplă după aceea cu acești elevi? Unii se vor pierde în nivelul scăzut al școlii la care au ajuns. Alții se vor lupta să reziste cu meditații, o industrie care primește aripi și mai mari, că doar dl Iohannis n-o fi uitat cum a reușit să aibă 6 case.

Alții se vor lupta din răsputeri să se transfere după primul an la un liceu bun. Ceea ce va genera o morișcă a spăgilor părinților disperați.

Sau elevul va ținti mai jos de la început, nu vă îndrăzni să spere la un liceu de top pentru ca nu cumva să rateze. Nu va ști niciodată dacă putea să intre la liceul visat.

Sigur că și sistemul de repartizare poate fi îmbunătățit. Există mentalitatea că elevii cu note mari se duc obligatoriu la real, ceea ce face ca mulți dintre cei dotați pentru uman să se zbată 4 ani într-un liceu nepotrivit. Dar asta ține în bună măsură de mentalitatea părinților, iar admiterea nu o rezolvă.

Se pot încerca și alte îmbunătățiri, poate o alegere între cele două filiere înainte de evaluare și subiecte naționale în funcție de această opțiune.

În plus, dualitatea admitere cu subiectele și corectura liceelor – evaluare cu subiecte naționale și corecturi încrucișate între școli elimină însăși ideea de evaluare unitară și obiectivă la finalul ciclului de studiu.

Ea ar trebui să fie încununarea evaluărilor anuale de până atunci. Sau îi pui pe cei cu admiterea luată să mai dea și evaluarea națională, care pentru ei nu va avea nicio miză în afara actului de prezență?

Dincolo de aceste schimbări promeditații și procorupție, marele proiect nu ajunge la punctele nevralgice al educației. Cum atragi în sistemul de educație absolvenții cei mai buni ai facultăților, nu doar pe cei care chiar nu își găsesc altceva de făcut? Cum diminuezi discrepanțele între urban și rural? Cum elimini modelele toxice de fraudă academică despre care am vorbit deja?

Și nu asumă chestiuni cu adevărat impopulare, dar necesare, cum este intrarea la liceu doar peste nota 5 la evaluarea națională.”, scrie Ioana Ene Dogioiu, într-un editorial în SpotMedia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.