Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Iohannis a discutat cu o delegație a Comisiei Europene despre Brexit și bugetul UE post-2020

Inquam Photos / Octav Ganea
klaus iohannis

Președintele Klaus Iohannis, a discutat vineri, la Palatul Cotroceni, cu o delegație a Comisiei Europene, despre preluarea de către România a președinției rotative a Consiliului UE, ieșirea Marii Britanii din UE și viitorul buget european.

„Discuțiile s-au axat, în principal, pe subiectul viitoarei Președinții a României la Consiliul Uniunii Europene. Au fost abordate teme legate de viitorul Uniunii Europene, procesul de retragere a Marii Britanii din Uniune şi viitorul buget al Uniunii post-2020. În cadrul întâlnirii, președintele Klaus Iohannis a prezentat prioritățile Președinției României la Consiliul Uniunii Europene și a exprimat aprecierea pentru buna cooperare cu Comisia Europeană de până în prezent, pledând pentru o colaborare consolidată cu Comisia în timpul mandatului României. Președintele României a subliniat faptul că, pe perioada deținerii Președinției Consiliului Uniunii Europene, țara noastră va acționa ca un mediator (honest broker) şi un facilitator de consens între statele membre ale Uniunii şi instituțiile europene, astfel încât să poată contribui la avansarea semnificativă a dosarelor legislative şi non-legislative pe care le va gestiona în această perioadă”, a transmis, vineri, Administrația Prezidențială, într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Iohannis a spus, în cadrul reuniunii, că își propune ca Summitul de la Sibiu din 9 mai 2019 să fie un moment marcant pentru strategia UE.

„Președintele Klaus Iohannis a menționat că Președinția română la Consiliului Uniunii Europene va plasa cetățeanul în prim plan. În acest sens, se va acționa pentru a oferi cetățenilor europeni rezultate concrete și pentru a contribui, în acest fel, la conturarea unei Uniuni mai puternice, mai democratice şi mai apropiată de cetățenii săi. Legat de viitorul Uniunii Europene, Președintele României a menționat că Summitul de la Sibiu din 9 mai 2019 își propune să fie un moment marcant prin stabilirea viitoarei agende strategice a Uniunii pentru perioada 2019-2024”, potrivit sursei citate.

Șeful statului a pledat, la Cotroceni, ca viitorul buget al UE să fie unul echilibrat.

„Cu privire la viitorul Cadrul financiar multianual post-2020, Președintele Klaus Iohannis a accentuat faptul că Uniunea are nevoie de un viitor buget echilibrat, capabil să ofere un răspuns adecvat noilor provocări ale Uniunii, dar şi o finanțare adecvată a politicilor tradiţionale - coeziunea şi agricultura - pentru realizarea obiectivelor europene pe termen lung. În acest sens, Președintele României a subliniat că țara noastră va acționa pentru obținerea unor progrese semnificative în negocierea viitorului buget al Uniunii. Ținând cont de faptul că retragerea Marii Britanii ar trebui să aibă loc pe perioada mandatului României la Președinția Consiliului Uniunii Europene, Președintele Klaus Iohannis a reliefat faptul că țara noastră va trata cu maximă atenție acest dosar, fiind prioritară finalizarea negocierilor şi ajungerea la un Acord de Retragere, dar şi implementarea acestui acord şi a dispozițiilor tranzitorii după data de 29 martie 2019”, se arată în comunicatul de presă.

De asemenea, Secretarul General al Comisiei Europene a ținut să asigure partea română că va beneficia de sprijinul instituției europene în desfășurarea mandatului României la Consiliului UE și și-a exprimat speranța privind înregistrarea unor evoluții substanțiale în cadrul principalelor dosare pe care România le va gestiona în primul semestru din 2019.

Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a primit și el, vineri, delegația din partea Comisiei Europene condusă de Martin Selmayr, secretarul general al Comisiei Europene și Clara Martinez-Alberola, șeful de cabinet al președintelui Comisiei Europene.

„Președintele Senatului a subliniat faptul că România va exercita președinția Consiliului UE într-un context complex, marcat de multiple provocări care au un impact deopotrivă asupra vieții cetățenilor și a guvernelor. Înaltul demnitar român a apreciat sprijinul oferit de instituțiile europene, inclusiv din partea Comisiei, atât în etapa de pregătire, pentru asigurarea condiţiilor necesare preluării în cele mai bune condiţii de către România a mandatului Preşedinţiei Consiliului UE, cât şi în etapa efectivă de exercitare a mandatului. Dl Călin Popescu-Tăriceanu a evidențiat că motto-ul Președinției României la Consiliul UE este „Coeziunea - o valoare comună europeană” și că, pe durata deținerii Preşedinţiei Consiliului UE, România va acționa – conform cutumei – ca mediator imparțial și un facilitator de consens. Discuțiile au prilejuit, de asemenea, reafirmarea, de ambele părți, a faptului că există nevoia imperioasă de unitate și cooperare între statele membre UE, precum și nevoia de mai multă coeziune economică, socială și teritorială, în litera și spiritul tratatelor UE”, potrivit unui comunicat de presă al Senatului.

La întrevederea lui Tăriceanu cu oficialii europeni au participat și dna ambasador Luminița Odobescu, reprezentantul permanent al României la UE și dl ambasador Mihnea Motoc, șef adjunct al Centrului European de Strategie Politică (EPSC).

De asemenea, pPreşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a discutat, tot vineri, cu aceeași delegație a Comisiei Europene, despre „perspectiva ţării noastre asupra principalelor dosare europene şi priorităţile României în perioada deţinerii Preşedinţiei Consiliului UE”.

Preşedintele Camerei Deputaţilor a apreciat că România va contribui la definirea unei abordări atotcuprinzătoare şi integrate pentru dezvoltarea politicilor comune şi va acţiona în vederea stimulării consensului privind o serie de dosare sensibile pentru statele membre, dar care au impact direct şi imediat asupra vieţilor cetăţenilor europeni.

”Viziunea noastră în cadrul UE este una puternic proeuropeană, favorizând o integrare mai profundă, bazată pe valorile şi principiile fundamentale ale UE. Motto-ul Preşedinţiei noastre - Coeziunea - o valoare comună europeană, reflectă în acelaşi timp nevoia imperioasă de unitate şi cooperare între statele membre UE, precum şi nevoia de mai multă coeziune economică, socială şi teritorială, aşa cum este prevăzută de tratatele UE. Acesta este spiritul în care România îşi va exercita, de asemenea, primul său mandat la conducerea Consiliului UE.”, a declarat Liviu Dragnea în cadrul întâlnirii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.