DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Iohannis a promulgat pensiile speciale pentru diplomaţi şi funcţionari parlamentari

klaus iohannis semneaza decrete

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat marţi, 21 iunie, mai multe decrete, printre care şi cele de promulgare a legilor care prevăd pensii speciale pentru funcţionarii parlamentari şi pensii de serviciu pentru diplomaţi.

Potrivit proiectului de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.7/2006 privind statutul funcţionarului public parlamentar, cu modificările ulterioare, funcţionarii publici parlamentari ar urma să beneficieze de o pensie în cuantum de 80% din veniturile obţinute în ultimul an de activitate, cu condiţia să aibă o vechime în Parlament de cel puţin 14 ani.

Legea privind pensiile diplomaţilor are obiect de reglementare acordarea pensiei de serviciu pentru membrii personalului diplomatic şi consular dacă îndeplinesc condiţiile cumulative de pensionare - vârstă şi stagiul complet de cotizare prevăzute în sistemul public de pensii, precum şi vechime efectivă în diplomaţie de cel puţin 18 ani, respectiv vechimea în activitatea de comerţ exterior şi cooperare economică internaţională. Aceştia beneficiată de pensie de serviciu în cuantum de 80% din salariul de baza brut lunar, la care se adaugă indemnizaţiile şi sporurile avute în ultima luna de activitate.

Preşedintele a mai promulgat şi legea privind Fondul de Garantare a Asiguraţilor, care plafonează valoarea unei despăbubiri la 100.000 de euro, deşi Asociaţia Societăţilor de Service Auto Independente (ASSAI) a trimis un memoriu Administraţiei Prezidenţiale în care îi solicită preşedintelui Klaus Iohannis să nu promulge legea.

În privinţa pensiilor, Iohannis mai trebuie să ia o decizie cu privire la pensiile speciale pentru militari.

Decretele semnate de Iohannis:

• Decret privind promulgarea Legii pentru completarea Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe;

• Decret privind promulgarea Legii pentru modificarea art. 20 din Legea audiovizualului nr. 504/2002;

• Decret pentru promulgarea Legii privind modalitatea de gestionare a vehiculelor şi a vehiculelor scoase din uz;

• Decret pentru promulgarea Legii privind Fondul de Garantare a Asiguraţilor;

• Decret pentru promulgarea Legii privind modificarea şi completarea Legii nr. 7/2006 privind statutul funcţionarului public parlamentar;

• Decret pentru promulgarea Legii privind acordarea pensiei de serviciu membrilor Corpului diplomatic şi consular al României;

• Decret privind promulgarea Legii pentru ratificarea Convenţiei privind munca în domeniul maritim (MLC 2006), adoptată la 23 februarie 2006 la Geneva, la cea de-a 94-a sesiune a Organizaţiei Internaţionale a Muncii, precum şi a Amendamentelor din 2014 la Convenţia privind munca în domeniul maritim (MLC 2006), aprobate în cadrul celei de-a 103-a sesiuni a Organizaţiei Internaţionale a Muncii la Geneva, la 11 iunie 2014.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.